Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Ekomaten som förlänger livet

Forskarlarmet om att ekologisk odling leder till svält är inte sant. Den stora frågan är snarare hur vi kan fördela resurserna mer rättvist i världen. För vi odlar redan mer mat än vad vi människor hinna äta upp. Ska vi rädda klimatet och vår egen hälsa måste vi minska vårt köttintag och äta mer grönt.

Fyra forskare larmar i Svenska Dagbladet. De menar att ekologisk odling leder till svält.

Det är givetvis inte sant, världen är mycket mer komplicerad än så.

Forskarna har sin bas på Lantbruksuniversitetet och med jämna mellanrum brukar de ­fyras gäng (Kirchmann, Bergström, Kätterer & Andersson) larma om ekomaten. De låg bland annat bakom Marit Paulsens utbrott mot ekologisk mat härom året. Deras debattartikel i gårdagens Svenska Dagbladet var mest samma gamla skåpmat.

Forskarna menar att de står för vetenskapen medan de som köper ekomat är mer känslomässigt styrda. Men är det några som har svårt att hålla känslorna i styr så är det de fyras gäng på SLU.

De fullkomligt avskyr giftfritt.

Forskarna menar att eko­odling bara ger halva skördar jämfört med konventionell ­odling. Om hela Sverige gick över till ekologisk odling skulle åkermarken ta slut. Sverige skulle tvingas importera mat och utarma någon annan del av jorden. Precis som Marit Paulsen menar de att om den rika ­delen äter ekomat kommer ­resten av världen att dö av svält.

Budskapet är tydligt: Gen­manipulera och förgifta, annars går jorden under.

Då blir vi friskare

FN:s utvecklingsorgan UNCTAD visar tvärtom att ekologisk odling kan öka skördarna i Afrika. Sett över hela världen produceras redan mer mat än vad vi människor kan äta upp.

Den stora frågan är snarare hur vi kan fördela resurserna mer rättvist.

Forskarna hänvisar till klimatet och det är nog så aktuellt när delar av Centraleuropa drabbas av ihållande regn och jordskred. Men om vi ska rädda ­klimatet måste vi nog snarare minska köttkonsumtionen. Om Sverige ställer om produktionen kan mer grödor gå till människor i stället för till djur.

Då skulle vi bli friskare­. Vi måste verkligen minska på ­köttet.

Kött och socker dödar

En vetenskaplig rapport som presenteras i den ansedda tidskriften Nature visar att den västerländska diet som sprids över världen kan klassas som både ett globalt hälsohot och ett globalt miljöhot. Kött, socker och fett dödar oss. Om vi går över till en mer vegetarisk kost minskar risken för cancer och diabetes.

Dessutom står matindustrin för mer utsläpp av växthus­gaser än vad alla bilar och transportmedel gör tillsammans.

Den som vill rädda världen bör alltså äta mer grönsaker och de får gärna vara ekologiska.

Följ ämnen i artikeln