Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Kvinna? Räkna med mobbning

ROMSON, ROMSON, ROMSON! Åsa Romson är bara en i raden av kvinnor på höga politiska poster som granskats hårt av medierna de senaste åren. Hennes politik ska så klart granskas men inte vad män i hennes omgivning gjorde medan hon inte såg på.

29 oktober 2014. Kvinnliga ministrar

En ny regering innebär nya kvinnliga ministrar som kan mobbas.

Just nu är det Åsa Romson som köl­halas för att hennes man för ett par år ­sedan köpte en förbjuden båtbottenfärg. Hon borde ha kollat den, vi har rätt att ställa krav på våra miljöpolitiker. Men det var inte hon som köpte färgen.

Dessutom har Åsa Romsons ”toppman” dömts för knarksmuggling. Det handlar inte om någon ny dom. Han ­dömdes 2012, det var en engångsföreteelse och han har sonat sitt brott.

Jobbar i annan byggnad

För övrigt är han inte ens Åsa Romsons ”toppman”, trots att många medier påstår det. Toppmannen är i stället en miljö­partistisk tjänsteman i statsrådsberedningen som ligger i Rosenbad, ett helt kvarter från Miljödepartementet. Han

är anställd av Stefan Löfvens stats­sekreterare Emma Lennartsson, för ­sådan är gången i Regeringskansliet. Åsa Romson kan inte anställa någon i statsministerns statsrådsberedning.

Det är ändå intressant att han i media tillskrivs Åsa Romson och inte Miljö­partiet eller till exempel Gustav Fridolin. Enda förklaringen till det är att Åsa Romson blivit den nya kvinnan vi älskar att hata.

Grattis Åsa, du har tagit över Mona Sahlins fallna mantel!

Kvinnor döms hårdare

Fler kvinnor har mobbats, Maud Olofsson, Annie Lööf och Filippa Reinfeldt är några av dem. När regeringen Reinfeldt tillträdde uppdagades att två ministrar inte betalt sin tv-licens. Cecilia Stegö-Chilò fick lämna jobbet medan Tobias Billström fick sitta kvar.

Till och med Margot Wallström låg illa till när hon var kulturminister en gång

i tiden och säkert var det därför hon dröjde med att komma tillbaka till den svenska politiken. Kvinnliga ministrar förväntas vara godhjärtade och därför döms de så mycket hårdare än sina manliga kolleger.

Alice Bah Kuhnke pressas på kulturpolitiken och hennes intervjusvar snurrar just nu som skämt på nätet. Men har någon journalist pressat Gabriel Wikström om sjukvårdspolitiken eller Ibrahim Baylan om energipolitiken? De är nybörjare båda två och skulle säkert kunna lämna underhållande bidrag till sociala medier om någon bara frågade.

Men vi skrattar hellre åt kvinnor.

Lööf klarade sig på stödet

Mona Sahlin fick lämna ministerjobbet och senare partiledarskapet. Mobbningen mot henne upphörde inte förrän hon lämnat politiken för gott. Annie Lööf såg länge ut att bli nästa offer, men med starkt stöd i sitt parti ser hon ut att kunna ta sig vidare.

Även Åsa Romson ska givetvis ­granskas, men det är hennes politik som ska ana­lyseras. Inte vad några män i hennes omgivning gjorde när hon inte såg på.

Följ ämnen i artikeln