Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Välj en ny talman!

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

talar om samarbete Till vänster Per Westerberg, på stora bilden SD:s valvaka.

23 SEPTEMBER 2010. Valet 2010.

Rösträkningen blev till slut en gastkramande föreställning. För svensk parlamentarism är det alltid bäst om det finns en tydlig majoritet så att partier som Sverigedemokraterna inte får något inflytande.

Vid sidan av dramatiken runt riksdagen har Sverigedemokraterna dessutom hamnat i vågmästarställning i cirka 30 kommuner runt om i landet, enligt tidningen Expo. Nu prövas på allvar borgerligheten. Ska den regera med stöd av rasister?

Nej, har statsminister Fredrik Reinfeldt deklarerat. Ja, svarar däremot hans partikamrat talmannen Per Westerberg. I en intervju med Sveriges radio Sörmland säger Per Westerberg att trots vad som sägs i dag kommer de etablerade partierna att samtala med SD.

Jämför med Ny Demokrati

”Jag tror man alltid måste ha respekt för hur svenska folket har valt. Man får försöka leva med det och försöka samarbeta där det är möjligt”, säger Westerberg (M).

Han jämför med situationen då Ny Demokrati kom in i riksdagen.

Det gick alltså två dagar efter valet och nedtonandet av Sverigedemokraternas främlingsfientlighet är i full gång. Det är djupt oroväckande. Per Westerberg är inte vem som helst. Han har ett av de tyngsta politiska uppdragen för Moderaterna.

Fel att utesluta

Hans uttalande visar också hur viktigt det är att riksdagspartiernas förhållande till Sverigedemokraterna visas i öppen dager. Därför vore det fel att utesluta SD från riksdagens utskott. Det är i utskotten politiken mejslas fram i kompromisser mellan partier. Det är där som vi får reda på vad det är SD vill med sin politiska makt. Och det är där vi ser hur mycket svensk borgerlighet tänker anpassa sig till det främlingsfientliga partiet.

De rödgröna bör inte gå med på Moderaternas idé att utesluta SD från utskotten. SD röstades in i riksdagen och ska nu få känna på vardagspolitikens slit bortom populismens utspel. Politiken ska inte göras upp i hemliga korridorer utan just öppet och transparent i utskottsförhandlingar, plenardebatter och omröstningar.

Nu prövas borgerligheten

Den första omröstningen kommer att gälla valet av talman. De rödgröna bör enas om att stödja Socialdemokraternas kandidat. Samvetsömma liberaler, centerpartister och kristdemokrater bör också rösta för denna. En talman som anser att ett samarbete med Sverigedemokraterna är fullt möjligt bör inte väljas om.

Nu prövas borgerlighetens hållning till främlingsfientligheten.

HK