Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Dansk regeringskris är en ideologisk kris

Den danska regeringen är inte det första som spricker efter en energikris men i går lämnade Socialistisk folkeparti, Sf, i alla händelser statsminister Helle Thorning-Schmidts mittenvänsterregering. Partiledaren Annette Vilhelmsen avgår.

Det handlar om det statliga energi­bolaget Dong. Det är i kris och behöver nya pengar. Finansdepartementet har ­lösningen: sälj ut till amerikanska investmentbanken Goldman Sachs.

De danska väljarna gillar inte det där. I förrgår demonstrerade tusentals personer utanför folketinget och över 170 000 danskar har skrivit på en namninsamling mot försäljningen.

Sågas av förre statsministern

Socialdemokratiska gräsrötter rasar och förre socialdemokratiske stats­ministern Poul Nyrup Rasmussen ­kallar försäljningen katastrofal.

För koalitionspartnern Socialistisk folke­parti är det ännu jobbigare. Internt har man redan tidigare pratat om att ­lämna regeringen om försäljningen går igenom.

I onsdags ställde sig partiet ändå ­bakom beslutet, med tunga avhopp som följd. När så flera ledamöter ur Sf-­gruppen ­deklarerade att de ändå tänkte ­rösta nej till försäljningen så blev situationen ohållbar.

Väljarna flyr

Katastrof för Sf och ett svårt bakslag för Thorning-Schmidts regering – som regerar vidare.

Men bakomliggande finns en djupare, ideologisk kris för dansk vänster. Socialdemokraten Thorning-Schmidt leder en mittenvänsterregering som drivit fram skattesänkningar, nedskärningar, sämre a-kassa och tuffare tag mot socialt ut­satta.

Väljarna flyr. I kommun- och region­valet i november lyckades S behålla sin position som största parti, men backade kraftigt. Socialistisk folkeparti blöder, men utanför regeringen växer vänsterradikala Enhedslisten stadigt.

Ett nyval i spåren av Dong-krisen skulle sannolikt betyda en återkomst för ­högern.

Det kan vara värt att tänka på inför vårt egna riksdagsval i september.

Röstar väljarna fram en socialdemokratisk regering så förväntar de sig i regel socialdemokratisk politik.

Följ ämnen i artikeln