Jag gillar faktiskt min digitalbox

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag måste erkänna en sak. Jag gillar min digitalbox.

Det är naturligtvis en känslig sak att säga, inte minst i dag när gotlänningarna svär över den nyinköpta digitalboxens alla sladdar och en tv där ingenting är som det ska.

Jag vet hur det känns. Men när det fungerar är digitalteve något fantastiskt.

Det gäller inte minst SVT:s nya digitala kanaler.

SVT?24 har öppnat politikens, sportens och vetenskapens arenor för tv-tittarna.

En partikongress eller en riksdagsdebatt lockar inte någon jättepublik med tv-mått mätt. Men jämfört med hur många som annars skulle kunnat följa debatten från åskådarläktaren är det en revolution.

En före detta riksdagsledamot berättade häromdagen hur han fascinerat följde andra partiers kongresser i teven. Trots ett liv i politiken öppnade sändningarna en ny förståelse för hur politiska motståndare och samarbetspartner tänker.

I dag kan den som vill se Pär Nuder presentera sin budget. Först i riksdagen, sedan på presskonferensen och därefter direkt i SVT?24. Skulle inte det räcka går dessutom det sista inslaget i repris.

Den som vill veta hur finansministern tänker kan i alla fall inte klaga på möjligheterna.

Dessutom repriserar kanalen ett symposium om upplösningen av unionen med Norge.

SVT ?24 har också givit utrymme för idrottssändningar som aldrig skulle fått plats annars. Superettan i fotboll och VM-serien i speedway till exempel. Det enda jag inte kan begripa är hur de ansvariga kunde välja bort den sista speedwayomgången, för att visa golf.

Då kunde jag ha slängt ut boxen.

Kunskapskanalen har tagit upp den folkbildande tråden från radions och televisionens barndom. Ett program om den amerikanske politikern och populisten Huey Long till exempel. Han valdes till guvernör i Louisiana 1928 och omdömena om hans politiska gärning pendlar fortfarande mellan diktator och frälsare. Programmet skulle aldrig få plats i någon av de ordinarie kanalerna, men det gav en bakgrund till de kaotiska scenerna från New Orleans.

I kväll sänder kanalen ett program om folkmordet i Kambodja.

Nördigt? Ja, det är klart, men Kunskapskanalen är när den är som bäst faktiskt mycket bättre än Discoverys alla kanaler tillsammans.

Digitaliseringen kan fortfarande bli en framgång, men det kräver att några villkor uppfylls.

Geschäftet runt digitalboxarna måste få ett slut. De flesta som i dag får sin tv via marknätet vill inte betala för mängder av kommersiella kanaler. Därför är det obegripligt att det fortfarande först och främst är programpaket med dryga månadskostnader som marknadsförs.

Egentligen borde alla licensbetalare få en enkel box för att ta emot de fria kanalerna. Kanske skulle det bidra till att fler betalade sin avgift.

Dessutom måste tekniken fungera. De som i dag kan se på teve måste också kunna titta när signalerna digitaliserats. Det räcker att titta i gårdagens tidningar för att konstatera att det inte gäller på Gotland.

Till sist är det ju ändå det teve handlar om, att tittarna ska få sina program.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln