Halvtid för allians med stora problem
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-03
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I valrörelsen för två år sedan bars den nuvarande regeringens kampanj av kampen mot ”utanförskapet”.
De borgerliga partierna lyckades, kanske för första gången, göra rätten till ett arbete till sin fråga.
Efter halva mandatperioden vill regeringens företrädare kunna säga att de lyckats. ”Utanförskapet”, så som regeringen mäter det, har verkligen minskat, med nästan 170 000 människor fram till mars i år. Samtidigt har arbetslösheten blivit mindre och sysselsättningen ökat.
Att uppskattningen från väljarna tycks utebli är nog till en del resultatet av regeringens sätt att beskriva verkligheten. Många som röstade på regeringspartierna tänkte sig nog inte att sjuka och tillfälligt arbetslösa kunde betraktas som ”utanför”. Just därför hade man inte heller räknat med en politik som så hårdhänt träffar de som bäst behöver samhällets stöd.
Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kunde nyligen berätta att antalet utförsäkrade fördubblats det senaste året, och effekterna av Försäkringskassans skärpta regler har skapat folkstormar redan innan de senaste förändringarna träder i kraft. Förändringar som också regeringen medger kommer att öka antalet besök på socialkontoren.
Många kan se hur ett verkligt utanförskap faktiskt växer samtidigt som regeringen visar fram siffror som påstår motsatsen.
Den uteblivna uppskattningen av regeringen är antagligen också en effekt av att väljarna anar att sysselsättningsökningen beror mer på högkonjunkturen än på de senaste årens politik. Och de goda tiderna tycks vara på väg att vika, samtidigt som inflationen sätter snäva gränser för det politiska handlingsutrymmet.
Antalet arbetslösa fortsätter att minska, med över 30?000 på ett år enligt de senaste siffrorna. Men samtidigt blir också de nyanmälda platserna färre, och Volvos jättevarsel i förra veckan är inte det enda i sitt slag. Under årets första fem månader varslades 19 000 personer, 6 000 fler än förra året.
Dessutom visar regeringens egna siffror att ”utanförskapet” - så som det betraktas från finansdepartementet - nu faktiskt växer. Under våren har det drabbat ytterligare 4?000 personer.
Under de två år som gått har regeringen avrustat både vuxenutbildning och arbetsmarknadsåtgärder. Nystartsjobben har haft svårt att få fäste, och på arbetsmarknadsdepartementet planeras för att lyfta bort kraven på avtalsenliga löner för de subventionerade jobben.
Dessutom har 500 000 människor – många på osäkra anställningar – känt sig pressade att lämna a-kassan.
Sanningen är att en kommande lågkonjunktur, eller bara en avmattning på arbetsmarknaden, med råge kan omintetgöra de senaste årens förbättringar. Det vet väljarna.
I dag ger Riksbanken besked om räntan. Det mesta talar för en höjning nu, och kanske signaler om fler till hösten. Anders Borg kan tvingas konstatera att vi är på väg mot den sämsta av världar, med dyrare lån, minskad konsumtion och stigande arbetslöshet.