Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Samförståndet är slut i Örebro

Publicerad 2011-05-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Örebro finns en komisk illustration av hur svensk samförståndspolitik kan se ut på kommunnivå. Efter ­valet i höstas regerar alla partier i kommunstyrelsen ihop, och moderaten Kent Persson turas om med socialdemokraten Lena Baastad om att vara ordförande. Få eller inga politiska ­beslut har tagits. Uppgiften har mest varit att se till att hjulen snurrar.

På söndag ska det hela förhoppningsvis få ett slut, när 28?000 örebroare går till val i kommunens nordöstra valkrets.

Det handlar om ett omval. Anledningen är felaktigt godkända budröster och att ­Socialdemokraterna haft ett valtält för nära förtidsröstningslokalen på Vivalla bibliotek.

Socialdemokraterna och Vänster­partiet gick framåt i höstas, men vann majoriteten med bara en rösts marginal. Om Folkpartiet hade fått ytterligare en röst hade partiet fått det sista ­mandatet i valkretsen. Då hade också den blågröna koalitionen, som styrt ­sedan 2007, kunnat regera vidare.

Men nu ska det alltså avgöras, vem som ska styra landets sjätte största stad.

De fyra år då borgerligheten och ­Miljöpartiet styrt Örebro kan kallas förlorade. De har skurit ned i välfärden och lagt ner skolor. Förskolornas barngrupper har vuxit i samma takt som personaltätheten minskat.

Socialbidragskostnaderna skenar, ­ungdomsarbetslösheten i kommunen ökar och viktiga etableringar har gått Örebro förbi. Missnöjet pyr och vänstern har vind i seglen.

Det här känner förstås borgerlig­heten av och under hela valrörelsen har högern och Miljöpartiet dansat en ­nervös löftesvals. Saker man kommer att lova i morgon har man redan tagit tillbaka i dag.

Paniken är nu så utbredd att Folk­partiet tryckt upp flygblad där man ­ljuger om att Socialdemokraterna valfuskat och att Socialdemokraterna

i princip är Sverigedemokraterna.

Ett halvår av samförstånd är slut. Det är bra.

En av landets starkaste tillväxtregioner förtjänar ett värdigare öde och ett vettigt politiskt styre.

Daniel Swedin