Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

’Revolutionen startar inte på Stureplan’

Jagar rättvisa Rättviseförmedlingens community manager Frida Mörtsell till vänster och vd:n Sofia Embrén har sin arbetsplats på Stureplan. De samarbetar med organisationer och företag. Politiken, den finns någon annanstans.

3 augusti 2013

Rättviseförmedlingen

Idén föddes en sen kväll på krogen och firades med champagne.

I dag har Rättviseförmedlingen vuxit till en folkrörelse på nätet. Konceptet är enkelt. Det finns för många medelålders män i offentliga sammanhang. Alltså letar Rättviseförmedlingen fram de andra. De som inte brukar få vara med; de som faller utanför den kostymklädda normen.

Oftast handlar det nog om kvinnor.

Sofia Embrén har varit med nästan från början. Hon berättar hur hennes kompis Lina Thomsgård kom på den geniala idén den där krogkvällen.

Hon satt och retade sig på att alla dj:ar var män och erbjöd ägaren att

skaka fram en lista på hundra kvinnliga dj:ar. Morgonen efter ångrade hon sig, men la ändå ut en efterlysning på Facebook och tipsen strömmade in. Mycket snart kunde Lina lämna över en lista till krögaren.

Och kunde man hitta dj:ar så kunde man väl hitta andra kompetenta kvinnor.

Jobbar med efterlysningar

Rättviseförmedlingen var född och den skulle jobba med – efterlysningar. Den etablerades bara på nätet och principen var enkel. Förmedlingen får en förfrågan som läggs ut på Facebook och Twitter och sedan flyter tipsen in. I dag har Rättviseförmedlingen 45 000 följare eller vi kanske hellre ska kalla dem förmedlare för det är de som levererar förslagen.

Organisationen har numera ett kontor på Stureplan, en vd, Sofia Embrén, och en community manager, Frida Mörtsell. Adressen må vara exklusiv och titlarna andas business. Men kontoret är litet och stökigt och påminner mest av allt om en vänsterlokal från tidigt 1970-tal. En nersutten soffa, en kraschad kaffebryggare, travar och affischer.

Nu startar väl revolutionen ändå inte på Stureplan och Sofia säger bestämt att de inte alls har några sådana ambitioner.

– Nej, vi jobbar med efterlysningar. Rättviseförmedlingens politiska kamp går ut på att ge människor mer lika möjligheter att göra sina röster hörda. 76 procent av huvudpersonerna i medias nyhetsrapportering är män. Bland experterna är 80 procent män.

En förkrossande del av dem är födda i Sverige av föräldrar som har svensk bakgrund.

Frida ger oss ett gott exempel. Det behövs fler kvinnliga talare till Internet­dagarna. Just nu letar hon efter en expert på IPV6, det vill säga på övergången till nya ip-adresser.

– Vi hittar motorintresserade skribenter som inte är män. Vi hittar kvinnliga artister och trollkarlar som inte är karlar, säger Sofia.

Vill avskaffa sig själv

Kanske är det typiskt att uppdragsgivarna ofta återfinns inom medier och it. Företag som redan är vana att söka sin

information på nätet. Men Sofia berättar att Rättviseförmedlingen har ambitionen av avskaffa sig själv redan 2020.

– Då ska vi inte behövas längre.

Är inte det århundradets mest optimistiska mål?

– Nja, målsättningen är i varje fall att vi inte ska behövas. Eller att folk bara behöver använda oss en enda gång och att de sedan kommer på att de själva kan leta efter till exempel kompetenta kvinnor.

Självklart åkte Rätteviseförmedlingen till Almedalen i år, men inte för att påverka politiker.

– Nej, de kommer bara ner med sina bodyguards och stannar några timmar. Vi åkte dit för att träffa näringslivet, vi kan hjälpa dem och de kan supporta oss.

Men politiken då?

– Ja politikerna finns ju alltid någon annan stans. I en sluten karriärväg. Men i mina ögon har vi i Sverige aldrig varit mer politiskt engagerade än nu. Men det finns i dag fler, och kanske mer effektiva sätt att verkligen påverka agendan än att gå med i ett politiskt parti. Ett sätt är att samla tiotusentals kvinnor och män i en Facebookgrupp och mobilisera dem.

Och framtiden?

– Då tror jag att politiken kommer att färgas av oss i andra organisationer. Makten kommer att fördelas bättre när människor och idéer kan vandra mellan politik, organisationer, lobbying och media.

Ett samhälle där egentligen allt är politik?

– Ja, i framtiden tror jag inte att folk blir så upprörda över att de rör sig mellan politik och lobbying. Vi kommer att acceptera en större rörlighet mellan olika maktsfärer. Jag tror också att medierna kommer att bli allt viktigare, men inte för att de förmedlar nyheter, utan för att de förmedlar åsikter.

Börjar bli bråttom

– Förr ville väl ingen bli ledarskribent, men i dag vill alla vara det.

Och Rättviseförmedlingen?

– Närmast satsar vi på samarbeten med organisationer och företag. Men målet är som sagt att vi ska avskaffa oss själva och det börjar bli lite bråttom.

Följ ämnen i artikeln