Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Nej, allt är inte regeringens fel

Varmare klimat Svenskarna gjorde 18 miljoner utlandsresor förra året. 350 000 semesterfirare flög till stränderna i Thailand.

14 april 2014. klimatpolitik

Mycket kunde vi ha klarat ­själva.

Men det blev så obegripligt krångligt. Plötsligt handlade klimatarbetet bara om utsläppsrätter och internationell bördefördelning. Klimatet blev en fråga för viktiga politiker i ­internationella förhandlingar.

Så vi slog oss till ro. Tänkte att det här får de reda upp.

Och där någonstans gick det folkliga miljöarbetet i träda.

Börjar bli bråttom

Kanske var klimatet också en konjunkturfråga. När krisen sköljde över oss fick vi så mycket annat att oroa oss över. Då var det nära hot som arbetslöshet och nedskärningar som upptog vår tid.

Klimatet sköts på framtiden.

Men klockan tickar. Om ett år hålls nästa stora klimatmöte i Paris. De förberedande rapporterna från FN:s klimatpanel har avlöst varandra denna vår. Det är förfärliga scenarier som målas upp.

Stormar, orkaner, torka och hetta.

Det börjar bli bråttom. I går presenterade FN:s forskare en tredje rapport som handlar om vilka åtgärder som krävs. Den svenska miljöprofessorn och FN-experten Thomas Sterner skriver på DN Debatt att det svenska exemplet kan visa ­vägen för resten av världen.

Han syftar på den svenska koldioxidskatten som visar att det verkligen går att minska utsläppen. Men det internatio­nella samfundet känner inte trycket.

Allt det jävlar anamma som växte fram efter miljömötet i Rio 1992 har försvunnit. Även i miljövänliga Sverige har bensinskatten mest blivit en privatekonomisk fråga. När det blir för dyrt att köra bil är det regeringens fel.

Men allt är inte regeringens fel.

Våra beslut som avgör

Det är fortfarande du och jag som avgör om vi ska ta bilen. Det är i mångt och mycket ­vanliga människors vardagliga ­beslut som avgör hur det ska gå med klimatet. Föräldern som väljer att köra barnen till förskolan och företagaren som packar sina varor på lastbil i stället för tåg.

Förra året gjorde svenskarna 18 miljoner utlandsresor, 700 000 flög till USA medan 350 000 semestrade i Thailand.

Kan visa att det är allvar

Det är vi som låter tv:n stå på stand-by, som köper grönsaker som flugit över halva klotet. Det är vi som envisas med att lägga importerad biff på grillen trots att det går lika bra med svensk kyckling.

Det är regeringscheferna som tar besluten i Paris nästa år, men är det vi som kan sätta tryck på dem och visa att det är allvar.

Följ ämnen i artikeln