Hur internationell är socialdemokratin?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

MILANO.

Regnet smattrar mot konferenstältets tak. En påminnelse om de ösregn som hotar Västafrika, strax efter den för-ödande torkan.

Inne på mötet går Mahamadou Issoufou till attack mot Världsbanken och valutafonden IMF. Han är tidigare premiärminister i Niger, numera vänsterpolitiker i opposition.

–?Världsbanken skulle bryta fattigdomen men tvingade i stället fram så kallade strukturreformer, säger han. Den nyliberala globaliseringen styrs av de multinationella företagen, inte av folket.

I Niger har det betytt att hälsovård kostar pengar, avgifter som de fattigaste inte kan betala. Afrika är huvudtemat för det socialdemokratiskt färgade mötet i Milano, men är regeringarna beredda att på allvar förändra världsordningen?

Margot Wallström vågar i alla fall utmana.

–?Vi måste reformera de globala institutionerna, säger hon. IMF och Världsbanken måste tänka igenom hur deras politik påverkar människorna i Afrika.

EU-kommissionens vice ordförande är en av huvudtalarna på Global Progressive Forum. Uppgiften för mötet är att bygga nätverk över gränserna, på sikt starkare internationella partier. Lätt i ord, svårare i handling.

–?Problemet är inte den integrerade globala ekonomin, säger Margot Wallström. Utan att det saknas ett internationellt politiskt system.

Hon berömmer Poul Nyrup Rasmussen, som använder sitt ordförandeskap för att skapa ett starkare europeiskt socialdemokratiskt parti. Två stolar bort sitter Martin Schulz, som leder socialistgruppen i EU-parlamentet. Just i dagarna ska han sy ihop en position om Reach , de nya kemikaliereglerna i EU. Tony Blairs regering föreslår rejäla försämringar.

Hur långt räcker det då att det europeiska socialdemokratiska partiet enats om att inte vattna ur förslaget?

Giacomo Filibeck, en av den unga socialdemokratins stjärnor i Europa, går rakt på sak i en liknande fråga:

–?Alla ni som tillhör vår familj måste stödja reformen av EU:s jordbrukspolitik.

Han vet att partierna är splittrade i hur snabbt subventionerna kan avvecklas. Men att bara prata allmänt om Afrika räcker inte. Giacomo Filibeck vill se handling.

Det är i de konkreta förhandlingarna som sammanhållningen testas. Fortfarande är det långt kvar innan ett europeiskt partiprogram blir bindande för statsråd och EU-parlamentariker.

Ändå vore det fel att avfärda de gränsöverskridande partierna. Där byggs ett medvetande som präglar nya generationer politiker.

Ett av huvudämnena i Milano är hur progressiva regeringar ska hindra företagen från att spela ut olika länder mot varandra.

–?Personligen tror jag att vi behöver minimiskatter på Europanivå, säger Peter Henriksson från Skåne.

Samma fråga lär dyka upp när det socialdemokratiska förtroenderådet möts i dag. Liksom hur hård kritiken ska vara av IMF och Världsbanken.

Det nationella, europeiska och globala hänger ihop. Ett parti utan den insikten förlorar förmågan att påverka.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln