100-tals tvingas flytta när m vill "röja upp"
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-26
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Förra veckan var jag i Kista på ett möte i den muslimska folkhögskolan. Under mötet berättade Michael Öjermo, kyrkoherde i Kista, om oron bland invånarna i Husby.
Svenska Bostäder har skickat ut ett brev till de boende där det torrt konstateras att fastigheten som de bor i ska renoveras.
”Vi ska bygga om ditt hus och du måste flytta”, löd rubriken på brevet.
Dagen efter mötet i Kista läser jag i Svenska Dagbladet om de boende på Trondheimsgatan i Husby som vägrar flytta.
Sonja Columbus, Kerstin Ericsson och Adalgisa Valente är tre kvinnor som tagit upp kampen och bildat organisationen Järvas framtid som protest mot det de kallar lyxrenoveringar.
”Det handlar bara i vårt kvarter om 90 familjer. Finns det 90 ersättningslägenheter i Husby? Jag har bott här sedan 1977 och har mina barn, mina bröder och föräldrar här. Jag vill inte flytta ensam till Bagarmossen eller Hökarängen”, säger Sonja Columbus till SvD.
Svenska Bostäders renoveringsprojekt ingår i det så kallade ”Järvalyftet”. Det går ut på att både bygga om och riva för att få ett mer blandat boende och så motverka segregation som det heter. Tanken är att området ska bli bättre och tryggare om befolkningen blir mer blandad.
Med tvång ska nu gamla Husbybor, småfolket med normala eller låga inkomster, bytas ut mot Kista-science-folket som gärna lockas av hög standard och de senaste designköken.
”Det slog ned som en bomb på vår gård. Den 8 oktober kallades vi till ett lokalt möte. Men de ville inte säga något om hyran. Till slut var de ändå tvungna att tala om att en tvåa skulle komma att kosta 7?500 kronor i månaden. Folk bleknade. Jag betalar i dag 5?000 kronor för min trea. Den kommer att kosta 9?500 kronor”, berättar Kerstin Ericsson.
Dialogen med de boende verkar ha varit noll. I stället uppfattar de det hela som ett maktfullkomligt ovanifrån-projekt och använder till och med uttryck som ”ekonomisk och social rensning”.
Ett uttryck som tyvärr är ganska passande. I en artikel i Dagens Nyheter för ett år sedan beskriver bostadsborgarrådet Kristina Alvendal (m) satsningen som ett sätt att ”röja upp”, både bland människor och i den fysiska miljön.
Den borgerliga bostadspolitiken går ut på att sälja ut allmännyttan till privata hyresvärdar. Hyresrätter ska omvandlas till bostadsrätter, det vill säga köpas loss av dem som har råd. Den som har socialbidrag ska inte kunna äga sin bostad.
Svenska Bostäder planerar att under den kommande tioårsperioden satsa 100 miljoner kronor varje år på ett förnyelseprogram som ska öka tryggheten, trivseln och attraktionskraften i Järvaområdet.
Det låter bra. För visst behöver de gamla miljonprogrammen rustas upp. Men om upprustning innebär utslagning är det något som gått snett.
Faktum är att den senaste undersökningen som gjordes bland de boende i Järvaområdet visar en ganska positiv bild. De flesta har bott där länge och tycker om ”sitt Husby” eller ”sitt Tensta” exempelvis. De mycket eller ganska nöjda utgör mellan 70 och 80 procent av hyresgästerna. Nu måste dessa nöjda flytta.
”Vi är till nytta för Stockholm och stockholmarna”, skriver Svenska Bostäder på sin hemsida.
Uppenbarligen inte för alla stockholmare.
Heja kvinnorna på Trondheimsgatan!
På torsdag klockan 17.00 är det demonstration på Husby torg.