Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Kvinnor dör av brustet hjärta

Cirka 1 000 personer får diagnosen per år.

Mobbning och långvarig stress gör att hjärtat brister.

Nej, det här handlar inte om någon ­poetisk omskrivning. Det är en ny medi­cinsk diagnos som framkallas av jobbstress, konstaterar tidningen Arbetarskydd.

Brustet hjärta är alltså en verklig sjukdom. Det är en form av akut hjärtsvikt som orsakas av att vänster kammare ­inte kan pumpa ut blod som den ska. Patienten får samma symptom som vid en hjärtinfarkt, men det finns inga förträngningar i kärlen.

Brustet hjärta leder till hjärtsvikt, vätska i lungorna och andningssvårigheter. Sjukdomen kan vara dödlig och ungefär tio procent får återfall.

Mobbades på jobbet

I Sverige diagnostiserades det första fallet 2005. Det var en 58-årig kvinna som mobbades på jobbet. Dagen hon blev sjuk hade varit extra jobbig. Sjukdomen verkar utlösas av svår psykologisk stress, 85 procent av dem som drabbas är kvinnor och de är ofta runt 60 år gamla.

Många arbetar som lärare eller inom vården. Typiskt stressiga kvinnojobb.

Hjärtläkaren Elmir Omerovic och hans forskargrupp på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg ska nu ta reda på mer om sjukdomen. Ungefär 1 000 personer om året drabbas av brustet hjärta och Elmir Omerovics bedömning är att det ökar.

Hans rekommendation till patienterna är att stressa mindre.

”Förändra arbetsförhållandena”

– Jag säger till patienten att eftersom forskning visar att det är dina arbetsförhållanden som lett till tillståndet, så bör du förändra dessa, säger han till Arbetarskydd.

Den uppmaningen ska givetvis också riktas till arbetsgivare inom vård och skola. Det går inte att pressa personalen hur långt som helst. Till slut brister deras hjärtan och det är precis så sorgligt som det låter.

Följ ämnen i artikeln