Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Fortsatt tungt för industriarbetare

I går inleddes IF Metalls tredje ordinarie kongress i Folkets Hus i Stockholm. Under helgen och på måndag kommer om­buden att behandla frågor om konkurrenskraft, anställningstrygghet, energibehov och

lönefrågor förstås.

Men på kongressens första dag var det ett visst mörker som tagit sig in i kongressalen.

Under öppningstalet och parentationen stannade förbundsordföranden Anders Ferbe vid en särskild dyster händelse: Gruvkatastrofen i turkiska Soma i måndags.

Tragisk olycka

Uppemot 300 kolgruvararbetare rapporteras ha dött och över 100 rapporteras saknade efter en explosion och en brand i gruvschakten.

– Det handlar om politisk vilja, investeringar och tekniskt kunnande. Då kan man göra de förändringar som behövs, kommenterade Guy Ryder, ord­förande för internationella arbetstagarorganisationen ILO.

Sedan IF Metalls förra kongress har 16 av förbundets medlemmar dött på sina jobb. Och svenska industriarbetare lever farligt, enligt en undersökning från SCB.

Belastningsskador, tunga jobb och enformiga arbetsuppgifter är vardag inom svensk

industri. Nästan var tredje IF Metall-medlem har belastningsskador. Nästan varannan anser att jobbet är påfrestande och fysiskt tungt. Värst utsatta är kvinnor och folk på otrygga anställningar.

Otrygga anställningar

I svenska industrier vittnar många om hur arbetsuppgifterna blir enklare och enformiga.

I spåren av rationaliseringar, nedbemanning och otrygghet så slits fler sönder på jobbet. Det är ju nämligen de på otrygga anställningar som får utföra de tyngsta och mest ensidiga jobben.

I motionsskörden till kongressen kräver flera att man ska avtala med arbetsgivarna om arbetets innehåll, för att stoppa att arbetsuppgifterna blir för enformiga och för att arbets­miljön ska förbättras.

Facket har redan sagt att man kommer satsa stort på att

genomföra åtgärder för att förbygga arbetsskador. En hand har sträckts ut till arbetsgivarna. Men:

– Om inte arbetsgivarna lyssnar kommer vi att driva våra krav ända in i kaklet, har Stefan Wiberg, chef på IF Metalls

arbetsutvecklingsenhet sagt till Dagens Arbete.

Politisk fråga

Men arbetsmiljöfrågan är alltså också en politisk fråga, något som inför EU-valet nästa vecka blir tydligt.

Sveriges borgerliga EU-politiker har redan röstat för att nästan alla svenska företag ska slippa omfattas av  EU:s arbetsmiljölagstiftning. Högern i EU riskerar att försvaga skyddet även på svenska arbetsplatser.

Kongresser, kollektivavtal och demokratiska val. Så kan vi på allvar förbättra arbetsmiljön.

Följ ämnen i artikeln