Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Bostadsbristen tvingar ungdomar ta stora lån

Ekvationen går faktiskt inte ihop.

Riksbankschefen Stefan Ingves vill att folk ska betala av på sina bolån. Räknenissarna i bankpalatsen håller med. Att amortera är bättre för ens egen hushållsekonomi, som SEB:s presschef Anna Helsén uttrycker det på Svenska Dagbladets näringslivssida.

Och visst är det förnuftigt. Den som lånat högt över skorstenen kan en dag stå utan bostad. Som amerikanerna när de tvingades lämna sina hus 2008. De drabbades av den fastighetskris som blev starten för den stora finanskrisen och givetvis är det den Stefan Ingves är rädd för.

Med rätta, kan man tycka. Den svenska skuldsättningen är fortfarande rekordhög. Det är framför allt unga familjer och singlar i storstaden som har ­tagit stora lån som de aldrig betalar av.

De tillhör den generation som har vuxit upp i bostadsbristens Sverige. Som aldrig fick någon studentlägenhet. Som såg sina hyreslägenheter omvandlas till allt dyrare bostadsrätter.

De tillhör den generation som till sist gav upp och lånade alldeles för mycket pengar, för någonstans måste de ju bo. Det är det låga bostadsbyggandet som har drivit upp priserna. Det är bostadsbristen som ökar utlåningen och när Stefan Ingves vill minska den är det som att sätta plåster på ett brutet ben.

Han löser inte ens det akuta problemet.

Bostadsbristen riskerar ekonomin och hindrar tillväxten. Den försvårar rörligheten när unga arbetssökande ­inte kan flytta till städerna där jobben finns.

Stefan Ingves kan stå där och moralisera, men det nyttar inte mycket till när de unga inte erbjuds billigare bostäder. De tvingas faktiskt in i lånefällan.

Följ ämnen i artikeln