Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Perssons folkhem lösning på krisen

Vågade tänka grönt Göran Persson är den svenske ledare som tagit klimathotet på störst allvar. När ministrarna i dag anländer till Doha för det stora klimatmötet är det viktigt att de också vågar tänka på att det går att kombinera miljötänkande med ekonomisk utveckling.

4 DECEMBER 2012. Klimatet

Underskatta honom inte.

Göran Persson är den svenske ledare som tagit klimathotet på allvar. Det var under hans statsministertid vi minskade oljeuppvärmningen. Det var Göran Persson som började bygga det gröna folkhemmet. Han satsade många miljarder på miljön trots att vi knappt tagit oss ur ­krisen. Han såg framtidsfaran.

Men han såg också möjligheterna.

Göran Persson hade det politiska ­modet och även om han aldrig kunde fullfölja sin satsning pekade han ut rikt­linjen. Det går att kombinera miljötänkande och ekonomisk utveckling. 

Hade en positiv attityd

Klimathotet kan bli en drivkraft för investeringar i ny teknik och nya produktionsmetoder. Forskning och utveckling kring klimatsmarta lösningar kan driva på samhällsutvecklingen.

Det känns bra att minnas Perssons ­positiva attityd just i dag när ministrarna anländer till det stora klimatmötet i Qatars huvudstad Doha. Om några veckor löper Kyotoavtalet ut och frågan är om det blir något nytt avtal.

De senaste veckorna har larmrapporterna avlöst varandra och faktum är att Kyotoavtalet knappt märks i det statistiska materialet. Världens utsläpp ligger nu på sådana nivåer att vi går mot katastrof. Isarna smälter, havsytan stiger. Vi kan få den kraftigaste uppvärmningen på 20 miljoner år.

Sverige kan inte rädda världen, men vi har förutsättningar att driva utvecklingen åt rätt håll. Men för det krävs både ­ledarskap och stora investeringar. Det är givetvis bra att företag och privatpersoner tar sitt miljöansvar, men för att få tryck i frågan krävs politiskt mod.

Regeringen låter det förfalla

Som när Per Albin byggde folkhemmet. När Yngve Larsson och Helge Berglund drog tunnelbanan genom Stockholm. De förändrade hela samhället, det vi i dag tycker är självklart men som då var revolutionerande.

Och det skapade jobb.

På 1960- och 1970-talet byggdes 1,4 miljoner bostäder i Sverige. De ingår i det miljonprogram som aldrig har renoverats. Regeringen tycker att marknaden kan sköta den moderniseringen, men det innebär att 80 procent av bostäderna står och förfaller.

”En djup moralisk fråga”

När krisen drabbar Sverige är investeringar i klimatsmarta bostäder en självklar första insats.

Biltrafiken är Sveriges enskilt största hot mot klimatet. Fler lokala och regionala tåg samt utbyggd tunnelbana skulle ge klara miljövinster och givetvis jobb.

Det här är bara två enkla exempel på klimatåtgärder som skulle minska arbetslösheten. Det finns fler, allt som krävs är viljan att investera i framtiden eller för att citera Göran Persson:

 ”Vi måste sluta elda upp det som finns i jordens inre. Det är en djupt moralisk fråga.”

Följ ämnen i artikeln