Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

SD ger lydigt stöd till arbetsgivarna

En fråga Är det du eller din chef som tjänat mest på dagens SD-stödda regeringspolitik?

Intervjun med Per Björklund, Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesperson, slog ned som en bomb när den publicerades i Dagens Arbete 2007.

Han sa ju ingenting och när han sa något så framkom det att SD stod till höger om Centerpartiet i sin syn på arbetsrätt.

Men det där är länge sedan och Björklund är ersatt.

I dag har SD omorienterat sig och har gått från löntagarfientligt till löntagarvänligt parti.

Eller har de det?

Låtsas inte om

Ibland sägs det att klassröstandet har minskat i Sverige, att människor inte längre är så ­noga med om de är arbetarklass eller överklass när de står i röstbåset.

Samtidigt är i princip alla ­partier överens om att den centrala konflikten i svensk politik handlar om ekonomi och maktförhållanden på arbetsmarknaden.

Det där vill SD inte låtsas om.

När de presenterar sin arbetsmarknadspolitik så säger partiet att de har en ”pragmatisk, tvärpolitisk hållning” och att målsättningen är att ”kunna tillvarata nationens samlade intressen”.

Sju fall av tio

Så där brukar det låta från ­högerpopulister och höger­extremister. Nationen – och ­folket som är födda inom nationens gränser – har gemensamma intressen.

I deras värld har en lokal­vårdare eller maskinoperatör född i Sverige mer gemensamt med en svenskfödd direktör än med kollegor som är födda i Bosnien eller Iran. Klassmotsättningarna finns inte. Det är mellan kulturer striden står.

Låt oss då också titta på hur SD har tillvaratagit nationens samlade intressen i riksdagen.

Enligt Riksdagens utredningsinstitut har SD i de omröstningar som rört arbetsmarknadspolitiken röstat med de borgerliga i nästan sju fall av tio.

Bland annat har man varit med och hävt kravet på dispens om extra övertid och gett ­arbetsgivare rätt att ensidigt ­besluta om nödfallsövertid. Dessutom har man fällt ett förslag om bättre ersättnings­nivåer i a-kassan.

Stödet ökar

SD röstar med de borgerliga så att maktförhållanden på svenska arbetsplatser förskjuts till förmån för arbetsgivarna. Samtidigt lägger man budgetförslag där kommuner ska tvingas privatisera äldreboenden, där storbanker och de ­rikaste ska få skattesänkningar.

I dag börjar SD:s landsdagar i Västerås och under veckan har det rapporterats att stödet för partiet bland LO-jobbare ökar.

Då kan det vara värt att fråga sig: Är det du eller din chef som tjänat mest på dagens SD-stödda regeringspolitik?

Följ ämnen i artikeln