Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Europa på fel väg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Misstron växer Fredrik Reinfeldt och hans kollegor måste sluta driva fram orimliga nedskärningar som får regering efter regering att falla.

26 MARS 2009. Den ekonomiska

krisen fällde i tisdags kväll regeringen i Tjeckien.

Nu tvingas landet leda EU utan ministrar med politiskt mandat.

Lettlands nya premiärminister vädjar till valutafonden IMF och till EU: låt oss öka vårt budgetunderskott

något när ekonomin är på väg att kollapsa. På hemmaplan säger han: sänk era löner med 15 procent, annars går landet i konkurs. Misstron mot politiken fortsätter att växa.

Rumänien gör upp med IMF om smärtsamma besparingar bakom stängda dörrar. Även där kan protesterna bli starka.

Politiskt kaos råder i Ukraina, ett nyckelland för hela Europa.

Förstärker misstron

Förtroendet för politiska partier har länge varit lågt i de forna kommunistländerna. Den ekonomiska krisen förstärker misstron.

Än så länge verkar inte beslutsfattarna i EU ha förstått vidden av detta hot mot demokratin.

Tvärtom ökar EU:s finansministrar påfrestningarna för de svagaste länderna. EU-kommissionen kör tandem med IMF och kräver omfattande lönesänkningar, utan hänsyn till social rättvisa eller till de ekonomiska effekterna av drastiska fall i den inhemska efterfrågan. Sverige gör detsamma i sin politik gentemot Lettland.

Döden för fördraget

För de gamla medlemsländerna gäller en annan måttstock.

Irlands budgetunderskott kan bli 11 procent av BNP detta år, men det är inte aktuellt med några hårda straff för detta brott mot EU:s stabilitetspakt. EU-ledarna inser att tuffa krav på Irland just nu skulle betyda döden för det Lissabonfördrag de till varje pris vill ha.

Europa är på fel väg. Det var ett misstag att släppa in IMF i stödpaketen till Östeuropa. EU kan klara situationen bättre på egen hand, med solidaritet och i dialog med fackföreningarna.

Det räcker inte att det senaste toppmötet ökade reserverna för att möta krisen i öst. Fredrik Reinfeldt och hans kollegor måste ha ett bredare perspektiv, slå vakt om den europeiska sociala modellen i stället för att driva fram orimliga nedskärningar som får regering efter regering att falla. Politisk instabilitet är skadlig även för den ekonomiska återhämtningen.

Kanske spökar fortfarande synen på länder i Östeuropa som mindre utvecklade.

”För Sverige är de baltiska länderna lite grand som Afrika är för Frankrike”, sa en svensk diplomat i Tallin för ett antal år

sedan enligt Le Point. Den franska tidskriften fortsätter med att påminna om hur Swedbank, SEB och Nordea lånat ut enorma belopp i Baltikum.

Rädda bankerna

Anders Borgs högsta prioritet tycks vara att rädda de svenska bankerna, inte att lyssna på vanliga lettländare. Han skriver under på EU:s finansministrars brutala krav på Östeuropa.

Denna nykolonialistiska inställning är ett historiskt misstag. Både för ekonomin och för demokratin i Europa.

ME