Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Alla åker inte taxi med Stoltenberg

Bara bra på ytan Den politiska kommunikationen inom det norska Arbeiderpartiet är klockren, men de viktiga politiska frågorna har börjat vittra. Nu är oron stark bland väljare att Anders Behring Breiviks gamla parti, Fremskrittspartiet, ska släppas in i regeringen.

14 AUGUSTI 2013. Stortingsvalet

I helgen lanserade Norges styrande social­demokrater, Arbeiderpartiet, sin nya kampanj – Taxi Stoltenberg.

I ett klipp på Youtube ses statsminister Jens Stoltenberg köra runt intet ont anande Oslobor i en taxibil. Landet går snart till val och statsministern vill höra vad folk verkligen har för åsikter.

Stor succé, förstås. I skrivande stund har klippet över 1,5 miljoner visningar på Youtube. Och den rattande statsministern har uppmärksammats över nästan hela världen.

En perfekt välfärdsstat

Arbeiderpartiet är duktiga på politisk kommunikation. I fjol vid den här tiden publicerade man den nyskapande ­videon ”Den norske modellen” där man för­klarade varför Norge är ett av världens bästa länder att bo i: rätten till arbete, ett välfungerande socialt skyddsnät, en stark och generell välfärd.

I mars gjorde man det igen med ­”Likestillingslandet Norge”, en video där partiet förklarade varför och hur Norge blivit ett av världens mest jämställda ­länder.

För svensk vänster är det lätt att imponeras. I filmerna framträder Norge som en i det närmaste perfekt välfärdsstat. Harmoniskt, välmående.

Har jamsat med i mytspridning

Samtidigt spår opinionsmätningarna att Norges rödgröna regering får sparken av väljarna och många oroas över vad som händer om högerpopulistiska Fremskrittspartiet – Anders Behring Breiviks gamla parti – släpps in i rege­ringen av moderata Høyre.

Men anständigheten har redan börjat vittra.

I två år har Norge diskuterat ”rom­problemet” med en särskild frenesi.

I medier återges okritisk hörsägen om hur romer äter råttor, duvor, änder och hundar. Polis och privatpersoner har ­tävlat om vem som kan avhysa rumänska tiggare mest bryskt.

Partierna har, å sin sida, tävlat i vem som kan hitta på tuffast förbudspolitik riktad mot några av samhällets mest ­utsatta och i Oslo bestämde man nyligen att folk inte får sova i parker.

Arbeiderpartiet har inte förmått att hålla emot, i stället har företrädare för partiet jamsat med, både i mytspridning och i lanseringen av repressiv politik.

Viktiga frågor tystas ner

I somras menade ordföranden för Oslos socialdemokrater att den romska kulturen i sig själv skapar analfabetism och fattigdom.

Det här har fått landets förre stats­minister Thorbjørn Jagland att i skarpa ordalag kritisera det egna partiet.

Bara tre veckor innan valet är det ­enklare att hitta medierapporter om östeuropeiska tiggare som bajsar i buskar än texter om valet. Ekonomin, fördelningspolitiken och sjukvården – väljarnas ­viktigaste frågor – talas det desto tystare om.

Resultatet kan bli att ett högerpopulistiskt parti får ministerposter – helt unikt i Skandinavien.

Någon borde hoppa in i Jens Stoltenbergs taxi och berätta det för honom.

Följ ämnen i artikeln