Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Danskt maktskifte viktigt för Sverige

Publicerad 2011-09-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

KRISPOLITIK Den danska valrörelsen har präglats mer av ”normala” höger-vänster-frågor än av strider om invandringspolitik. I morgon väljer­ danskarna mellan en passiv borgerlighet och en aktiv socialdemokratisk krispolitik. Den senare ledd av Helle Thorning-Schmidt.

14 SEPTEMBER 2011. Danska valet

KÖPENHAMN. I morgon går Danmark till val. En sömnig borgerlig regering under statsminister Lars Løkke Rasmussen ser ut att förlora mot Socialdemokraternas Helle Thorning-Schmidt. Det vore bra, även för Sverige.

För några år sedan gick ekonomin på högvarv. I vissa branscher var arbetslösheten så låg som 0,4 procent. Danmarks modell med ”flexicurity” på arbets­marknaden, både trygghet och flexibilitet, hyllades­ av många i Sverige.

Mer av samma politik

Nu är Danmark illa ute. Budgetunderskottet växer, tillväxten sjunker och bomarknaden­ håller på att kollapsa.

Den borgerliga regeringens lösning är mer av samma politik som ledde Danmark­ in i krisen. Fler skattesänkningar, höjd pensionsålder och en försämring av ”efterlönen­” som är en slags förtids­pension.

Oppositionen, Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti, vill i stället öka arbetstiden med tolv minuter per dag för att få en bättre fungerande arbetsmarknad.

Höger-vänster-konflikt

Om de vinner valet vill de sätta sig ner med fack och arbetsgivare för att gemensamt ta fram konkreta förslag på hur politiken­ ska genomföras.

Det är en mer ”normal” höger-vänsterkonflikt efter de uppslitande strider om invandringspolitiken som präglat de tre senaste valen. En passiv borgerlighet mot en aktiv socialdemokratisk krispolitik.

För första gången på tio år är inte hårdare­ tag mot utlänningar en självklar valvinnare. Även Dansk Folkeparti verkar­ ha upptäckt detta och försöker därför få in EU-frågorna i valrörelsen.

Bland annat har partiets Europa­parlamentariker Morten Messerschmidt lanserat sig själv som Europaminister vilket­ visserligen möttes av gapskratt.

Men Dansk Folkeparti verkar ha tagit starkt intryck av det finska högerpopulistiska partiet Sannfinländarna. De fick nästan 20 procent i finska valet och bygger­ sin retorik lika mycket på EU-motstånd som invandring. Dansk Folkeparti verkar vilja gå samma väg.

Drabbar även Sverige

Ett maktskifte i Danmark påverkar Sverige­ eftersom våra ekonomier och arbetsmarknader­ är så sammanflätade.

Just nu står dansk ekonomi stilla och regeringen har slut på energi. Det drabbar­ även oss.

En ny regering kan ge framtidstro och få fart på tillväxten i Danmark. Det vore bra, även för Sverige.

Den första januari tar Danmark dessutom över som ordförandeland i EU.

Antingen sitter den borgerliga regeringen kvar, troligen beroende av Dansk Folkeparti­. Eller så tar Socialdemokraterna över.

I vilket fall kommer det danska valet att påverka även oss. På gott eller ont.