Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

En julsaga för Anders Borg

Torsten Flinck i rollen som Ebenezer Scrooge i Charles Dickens En julsaga.

Kommer ni ihåg Charles Dickens julsaga? Den som handlar om den girige Ebenezer Scrooge som struntar i människorna omkring honom. Han vägrar att hjälpa lille Tim som är både fattig och sjuk:

– Men låt honom få dö då, utbrister Scrooge. Då minskar ju överbefolkningen!

Det är först när Ebenezer Scrooge möter spöket från framtiden som illviljan avtar. Scrooge står inte ut med framtidsbilden av hans grav, vanskött och övergiven.

Det är först när han ser bilden av den förfärliga framtiden som han bättrar sig och hjälper sina medmänniskor.

Industrialismen

Julsagan kom ut 1843. Charles Dickens skrev den samtidigt som den nya industrialismen växte fram. Människor flyttade till städerna där de tog arbete i industrier som ångade av svart sotrök.

Det var då det stora räkneverket tickade igång.

Det var då vi började elda med kol och så småningom med olja. De fossila bränslena började tära på klimatet och sedan sagan om Scrooge skrevs har koncentrationen av koldioxid i atmosfären ökat med fyrtio procent.

Spöket från framtiden fortsätter att visa oss nya gravar. De finns i hettan, bränderna, torkan och missväxten. Människor kommer att dö i stormar, översvämningar och när hela nationer sjunker ner i havet.

Det är möjligt att framtiden är så skrämmande att den inte går att ta in.

Började gråta

Just i dag vänder världens miljöministrar hem från klimatmötet i Doha. De har diskuterat framtiden, men kom ingenvart. Det spelade ingen roll att Filippinernas chefsförhandlare började gråta och berätta om ovädret som i samma stund dödade hundratals människor i hans hemland. Han vädjade:

– Det här handlar inte om vad politiska ledare vill, utan om jordens sju miljarder människor.

Men på mötet i Doha var det ingen som ville höra hans historia. Mötet slutade i katastrof, framför allt för de allra fattigaste i världen. Ministrarna tog den enklaste vägen och förlängde Kyotoprotokollet, men det omfattar få länder och har så låg målsättning att det aldrig kan rädda jordens befolkning.

Det nya avtal som ska ersätta Kyotoprotokollet är fortfarande långt, långt borta.

Rika världen

Det är den rika världen som ända sedan industrialismens början släppt ut koldioxid. Det är Charles Dickens Storbritannien, det är länder som USA, Tyskland och Sverige som står för den historiska skulden. Miljöministrarna vill nog hjälpa till, men när de rika ländernas finansministrar ska lätta på plånboken blir det svårt.

Som Scrooge vrider de sig och försöker komma undan. Som Sveriges Anders Borg när han återanvänder biståndspengar och döper om dem till klimatpengar. Han och hans EU-kolleger samlar på utsläppsrätter som de vill använda i framtiden.

Som moderna Scrooges tänker de på den egna plånboken och vägrar att se andra människors lidande. Det är alltid någon annan som ska betala. Men ansvar måste man ta själv.

Det är det julsagan handlar om. Ansvar och medmänsklighet. Årets julklappstips till Anders Borg.

Följ ämnen i artikeln