"Det måste bli mer konflikt i klimatfrågan"

Socialdemokraten Jesper Lindholm, 33, försöker komma in i Europaparlamentet. Från valsedelns baksida. De senaste veckorna har han fått stöd från tidigare partiledare och ministrar, som Mona Sahlin och Margot Wallström.
– Vi är många som tycker att det är synd att partiet har tappat klimatfrågan, säger Jesper Lindholm.

Publicerad 2024-06-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

HÖGDALEN Ljuset smyger in genom persiennerna i seniorföreningen PRO:s lokaler. Två kvadratiska bridgebord med yta av grön filt har fällts upp och spelet är redan i gång.

Jesper Lindholm, 33, är på besök för att prata EU-val. Han tar sig friheten att gräva runt i föreningens köksskåp och hittar till slut ett par skålar till Bridgeblandningen han tagit med sig.

Otvivelaktigt en muta för att få spelarna att lägga ner korten en stund, men det fungerar. Lindholm har kampanjat i över ett år för att kryssa sig in i EU-parlamentet från plats #32 på Socialdemokraternas lista. Vid det här laget vet han vad som fungerar.

Lindholm har valt en tydlig profilfråga – klimatet. På så sätt har han också stuckit ut bland övriga socialdemokrater, som haft fokus på Ukraina, lag och ordning och att motarbeta högerpopulismen.

– Det är viktigt att vara konkret och hitta en konflikt. Miljön och klimatet är en tydlig sådan. De rika måste bidra mer till klimatomställningen, vi kan börja med att förbjuda privatplan och göra kollektivtrafiken billigare, säger Jesper Lindholm.

Jesper Lindholm pratar med PRO-medlemmar om klimatfrågan.

Han har själv arbetat som politiskt sakkunnig, först i Europaparlamentet och sen på miljödepartementet. Men det är i EU man kan göra verklig skillnad för klimatet, säger han – som Europaparlamentariker har man större makt än en enskild riksdagsledamot.

– Vi skulle till exempel kunna använda EU-bidragen för att sänka priset på kollektivtrafik, säger Lindholm.

Han drar fram en stol och makar sig in mellan två bridgespelare, ställer godisskålen till rätta mitt på bordet. Här ska det pratas klimat och miljö. I början sneglar spelarna mot sina kort, en del lägger tvekande ner dem i knät.

Men snart är diskussionen i gång. Någon undrar varför EU envisas med att lagstifta om detaljer som flaskkorkar, en annan funderar över rockstjärnor som åker privatplan. En tredje är orolig över att Donald Trump ska bli president igen.

Jesper Lindholm har lyckats få stöd av tunga namn som tidigare partiledaren Mona Sahlin och Europaparlamentarikerna Jytte Guteland och Anna Hedh. För några dagar sedan undertecknade han en debattartikel om klimatet med Margot Wallström.

– Det är ingen slump att det är tidigare partiledare och ministrar som vill hjälpa till. Vi är många som tycker att det är synd att partiet har tappat klimatfrågan.

Jesper Lindholm demonstrerar hur man kryssar en personkandidat – ungefär.

För ett par veckor sedan hamnade Jesper Lindholm i centrum när Jan Emanuel, kandidat för Folklistan, tog honom som exempel på ”allt som gått fel med socialdemokratin”. Det ledde till en tv-debatt om klimatet. Efter att Jan Emanuel blev av med körkortet häromveckan startade Lindholm en insamling för att kunna köpa ett SL-kort till den gamla Robinsonvinnaren.

Det överlämnades häromdagen, efter att Lindholm lyckats lokalisera Jan Emanuels lyxyacht.

Vad sa han när han fick det?

– Tack.

Det har blivit dags att låta PRO-medlemmarna återgå till bridgespelandet. Godisskålarna har flyttats åt sidan för att göra plats på borden och Jesper Lindholm ska störta iväg på nästa kampanjaktivitet.

Han är hoppfull inför söndagens EU-val – och för klimatomställningen.

– Det märks att det här är väljarnas viktigaste fråga.

Jesper Lindholm har onekligen en bit att klättra, från valsedelns baksida in i Europaparlamentet. Men det är inte en omöjlig uppgift. EU-valen är ofta personfokuserade. I EU-valet 2004 lyckades till exempel Anna Hedh (S) samla över 32 000 personröster och kryssa sig in från plats 31 på listan.

Tror du att du vann över några bridgespelare i dag?

– Många av dem tyckte att politiken känns väldigt deppig just nu. Då är det viktigt att kunna bidra med lite hopp. Det är inte för sent att förändra, säger Jesper Lindholm.

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Karl Sigrelius och Alexandra Wojcik
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET