Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Det duger inte att le och skaka hand

möts i dag Blir det glada leenden eller allvarliga samtal när Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan besöker Sverige?

7 NOVEMBER 2013. Turkiet

I går kväll landade Recep Tayyip ­Erdogan, Turkiets premiärminister, i Stockholm.

I dag ska han träffa statsminister ­Fredrik Reinfeldt och diskutera turkisk inrikespolitik, landets möjliga EU-medlemskap och de bilaterala förbindel­serna mellan Sverige och Turkiet. Enligt regeringen ska även aktuella utrikespolitiska frågor – som den eskalerande krisen i grannlandet Syrien – tas upp.

Det lär bli ett möte med både glada l­eenden och varma handslag.

Välkomnar ny medlem

Sverige är kanske det land som hårdast driver att EU:s dörrar ska stå öppna för Turkiet när länder som Frankrike och Tyskland bromsat.

Det är bra. EU har mycket att vinna på att få ett muslimskt land som medlem, även om den krisdrabbade unionen inte har samma sorts lockelse på Turkiet som för tio år sedan.

Det moderat islamistiska partiet som Erdogan företräder – AKP – har vunnit tre val och regerat Turkiet sedan 2002. Till en början väckte den nya regimen mycket hopp. De genomförde flera reformer och närmade sig Euro­peiska unionen. 2005 blev Turkiet officiellt kandidatland till EU.

Men sedan dess har det gått trögt. De flesta viktiga frågor kvarstår och takten i Turkiets reformer har avtagit.

Människorättsorganisationer larmar om den mur Turkiet bygger mot syriska gränsen för att stoppa flyktingströmmarna. Pressfrihetsorganisationer varnar för att Turkiet innehar världsrekord i antalet fängslade journalister.

Finns anledning att vara orolig

Den turkiska oppositionen – som fick en plats på världsscenen i samband med de massiva protesterna på Taksimtorget och i Geziparken i Istanbul – talar om ett allt mer auktoritärt styre.

Samtidigt präglas turkisk politik fortfarande av det nationalistiska och sekulära arv som Kemal Atatürk lämnade ­efter sig. Den del av oppositionen som står militären nära vägrar acceptera att deras landsmän röstar på AKP trots ­deras islamism.

I ett land med en historia av auktoritär regim, stenhård repression, en våldsam säkerhetsapparat och militärkupper finns det anledning att vara orolig för framtiden.

Måste ta upp problemen 

Samtidigt spökar fortfarande den kurdiska frågan, trots de pågående fredsförhandlingarna med PKK. Cemil Bayek, ­ledare för PKK:s politiska gren, menar att Turkiet stöder islamistgrupper som slåss mot kurder i norra Syrien och menar att man kommer behöva slå tillbaka.

Och fortfarande kan medlemskap eller stöd till prokurdiska organisationer leda till fängelsestraff.

Om dessa Turkiets utmaningar, om bristen på reformer, om hotad yttrande- och pressfrihet måste Reinfeldt våga p­rata i dag.

Det är en bättre insats för turkarnas väg in i EU än att bara le och skaka hand.

Följ ämnen i artikeln