Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Där rök Reinfeldts regeringsduglighet

Där föll regeringens trovärdighet.

Fredrik Reinfeldt har gjort ett stort nummer av sin regeringsduglighet – och så klarar han inte ens av att hålla ihop sin egen regering.

Inför konstitutionsutskottet har statsministern, finansministern och näringsministern levererat helt olika versioner av vad som hände i Nuonaffären.

Det spelar inte längre någon roll vem av dem som ljuger, om de nu ljuger. ­KU-förhören har avslöjat en regering som inte kan komma överens. Om man ska tro Fredrik Reinfeldt så pratar ministrarna inte med varandra.

Sjukt mycket pengar

Om man ska tro Maud Olofssons tidigare redogörelse har statsministern tappat minnet. Fast det har hon aldrig sagt rent ut eftersom hon hårdnackat vägrat att komma till KU-förhören.

I stället satte hon sig i går kväll i Aktuellt-studion. Frågan är ­bara varför hon var där. Trots att hon åtta gånger fick frågan om vem som visste vad i Nuon-affären vägrade hon att svara på frågan.

För den som inte har hängt med i turerna kan Nuon framstå som rena snurren. Men allt började för fem år ­sedan då statliga Vattenfall ville köpa det holländska energibolaget Nuon för 97 miljarder kronor.

På modern svenska är det sjukt mycket pengar. Hela socialförsäkringsbudgeten under ett år eller dubbelt så mycket som hela försvaret kostar.

Det är alltså inte en summa man glömmer. Snarare något halva Regeringskansliet skvallrade om.

Visste ingenting

Maud Olofsson gav klartecken till ­affären och i Närings­departementets ­anteckningar står det att hon stämt av ­köpet med de andra partiledarna. I brev till KU vidhåller hon departementets tidigare redogörelse, att ­affären fått okej av Fredrik Reinfeldt.

Men det är alltså uppgifter som Fredrik Reinfeldt förnekar. Han visste ingenting. Den ­annars så kontrollerande Anders Borg visste ingenting. De fick ­informa­­tionen via medier och sedan ringde Borg till Reinfeldt och de var förbannade.

Så långt Fredrik Reinfeldts regeringsduglighet.

I går fick affären sitt efterspel när konstitutionsutskottet kritiserade både Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt.

En regering i upplösning

Maud Olofsson kritiserades för sin slarviga beredningsprocess. Hon fick dessutom kritik för att hon vägrat att komma till KU.

Fredrik Reinfeldt fick kritik för att han inte tagit det samlade ansvaret för regeringskansliets organisation.

Men egentligen spelar det inte så stor roll vem som i slutändan fick mest kritik. Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Maud Olofsson har på olika sätt ändå avslöjat en regering i upplösning.

Fredrik Reinfeldts hela valrörelse ­bygger på ansvar för landet. Han har ­inget annat. För honom måste Nuonaffären ­vara rena strategiska härdsmältan.

Det var plågsamt att se Maud Olofssons försök att reda upp härvan i gårdagens tv-sändning.

Alliansen är bortom räddning.

Följ ämnen i artikeln