Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

 Mindre sexism  mot Björklund

MAN I MEDIASKUGGA Folkpartiet bevakas inte lika hårt som Centern – troligen för att en misslyckad kvinna ger fler klick än en misslyckad man. Men det går inte mycket bättre för Jan Björklund än för Annie Lööf. Hans skolpolitik är genomskådad och friskolor tappar nu fler elever än de kommunala

10 MARS 2014. FOLKPARTIET.

Var det någon som märkte att Folkpartiet höll riksmöte i helgen som gick?

Nej, det blev inte mer än några pliktskyldiga texter längre bak i tidningarna. Det är möjligt att partiet hamnade i medieskugga bakom Melodifestivalen, MMA, krisen i Ukraina och planet som försvann i Syd-kinesiska sjön.

Men sannolikt väljer vi i medierna att inte bevaka Folkpartiet lika hårt som till exempel Centerpartiet.

Skillnad mellan könen

Centern balanserar på gränsen till riksdagen. Partiet leds av en kvinna och en misslyckad kvinna ger fler klick än en misslyckad man. Vi är helt enkelt mindre sexistiska i vår bevakning av Jan Björklund.

Ändå ligger Folkpartiet och stampar på någonstans mellan 5 och 6 procent i väljarstödet. I dagens mätning från United minds får Jan Björklund 6,7 procent, vilket är ett litet tapp. I förra veckans mätning från Demoskop var siffran ännu -lägre.

Det lyfter inte för Jan Björklund– trots att han är man.

Samma visa i åtta år

I trianguleringens tidevarv måste man ändå säga att Jan Björklund är en tydlig parti-ledare. Ingen kan anklaga -honom för flum. Han vill ha -ordning och reda i skolan. -Mössan av. Disciplin. Det ska gå undan, ingen ska plugga mer än nödvändigt. Och blir det inte bättre så är det lärarnas fel.

Problemet är bara att han -låtit så där exekutiv i snart åtta år.

Folk har genomskådat hans politik och det är därför det -aldrig lyfter för Folkpartiet. Väljarna går i skolan, arbetar i skolan, har barn eller barnbarn som går i skolan. De VET hur det är i skolan.

De märker att skolan snålar in på läromedlen. De möter nya lärare varenda termin och -oroas över den höga personalomsättningen. De dränks av reklamblad från skolor som kanske går i konkurs om något år. Väljarna är inte dumma.

Friskolorna tappar

De väljer bort de osäkra friskolorna. Skolverkets nya gymnasiestatistik visar att -kullarna minskar, men att friskolorna tappar fler elever än de kommunala gymnasierna. Det är SVT som avslöjar att friskolorna för första gången tappar marknadsandelar.

En studie från Skolverket -visar också att elever och -föräldrar oroar sig för konkurser och därför tittar noggrannare på de kommunala gymnasierna.

Det är verkligheten som har kommit ikapp Jan Björklund och då spelar könet mindre roll.

Följ ämnen i artikeln