Reinfeldt släppte anden ur flaskan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är bara en dryg månad sedan den borgerliga alliansen i Almedalen ”gav besked” om fastighetsskatten.

Den ska bort, deklarerade en sprudlande Göran Hägglund. Den ska utredas, muttrade Fredrik Reinfeldt.

Det presenterades som enighet. Men redan igår gjorde Fredrik Reinfeldt åter fastighetsskatten till ett hela havet stormar.

I radions partiledarintervju förklarade han att en försämring av ränteavdragen skulle kunna vara ett sätt att finansiera den slopade fastighetsskatten.

– Men vi har inga färdiga beräkningar för detta, sa moderatledaren.

Klart är i alla fall att den som skulle tjäna på Reinfeldts tankar är den som ägt sin dyra fastighet länge. De som skulle förlora är nyblivna husägare, inte sällan barnfamiljer.

Moderatledarens utspel släppte anden ur flaskan. ”Olyckligt”, sa Göran Hägglund. Folkpartiets Jan Björklund förklarade att han kände sig ”förvånad”, en åsikt också Göran Persson delade.

Ändå är det inte så konstigt att fastighetsskatten skapar motsättningar.

Å ena sidan är skatten sådan den nu fungerar utsatt för massor av kritik. Prisutvecklingen har fått taxeringsvärdena att skjuta i höjden och villaägare tillhör det svenska samhällets mest röststarka skikt.

Det finns dessutom exempel där skatten, tillsammans med andra faktorer, skapat orimliga effekter i enskilda fall. Det har inte gjort systemet lättare att försvara.

Frågan är med andra ord som upplagd för borgerliga partier i kamp om varje röst. Det är ingen tillfällighet att Göran Hägglund gjort fastighetsskatten till en av partiets paradfrågor. Populistiskt kanske, men knappast överraskande.

Å andra sidan är de flesta experter överens om att skatt på fastigheter är bra. Fastigheter är svåra att flytta, de är svåra att gömma och de har ett odiskutabelt värde. Därför blir också fastighetsskatten en skatt på förmögenhet.

Dessutom anses fastighetsskatten påverka samhällsekonomin mindre än många andra skatter. Den drar dessutom in 30 miljarder kronor till statskassan. Det är mycket pengar när förslagen ska finansieras.

Det är därför moderaterna tidigare dömt ut kristdemokraternas förslag om en enhetlig kommunal avgift som korkat.

Före semestern såg det dock ut som om Reinfeldt fått ge sig. I ett första skede skulle skatten frysas för att på sikt avskaffas. Metoderna skulle utredas med Hägglunds idéer som grund.

Socialdemokraterna vågade inte syna. I förra veckan lovade också Pär Nuder frysta taxeringsvärden de närmaste åren.

Bostadspolitiken är ett område där väljarna har rätt att vänta sig klara och långsiktiga besked av sina politiker. Att köpa eller inte köpa en bostad är ett beslut som påverkar familjens ekonomi på lång sikt. Plötsligt ändrade spelregler riskerar att kullkasta kalkylen. Bostadspolitik lämpar sig helt enkelt inte för plötsliga utspel i valrörelsen.

Det finns inga gratis luncher. Om någon ska få sänkt skatt får någon annan betala.

Att Reinfeldt i går, möjligen oavsiktligt, påminde om den saken är utmärkt.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln