Vilka råd ger Reinfeldt till Silvio Berlusconi?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-04-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Strax före det italienska parlamentsvalet samlades Europas höger (EPP) till kongress i Rom. Berlusconi höll värdtal till de församlade, bland andra svenska moderater och kristdemokrater.

Även mäktigare krafter hade kallats in till Berlusconis hjälp. Påven la åt sidan sina tunga påskförberedelser och beviljade audiens åt den europeiska högerns ledare.

Det hjälpte inte. Berlusconi förlorade valet enligt alla de institutioner som vakar över valresultatens giltighet.

Ändå, under veckoslutet skrek den fysiskt men inte mentalt restaurerade Berlusconi ut över hela Trieste: ”Vi är valets moraliska segrare. Våra motståndare har begått grovt valfusk.”

Åhörarna från Forza Italia jublade som de brukar när ledaren talar. Berlusconi skulle, försäkrade han, inte ringa och godkänna Romano Prodis seger. Den står, sa han, nämligen i strid med nationens intresse.

I Trieste formulerades därmed inte bara en nationell utan europeisk attack på demokratins principer: ett valresultat underkändes, grundlöst, av sittande premiärminister. Den folkvalde efterträdaren anklagades för att ha satt i scen en statskupp, hotfull för befolkningen.

En doft av gamla P 2 sprider sig. Det var den hemliga parallella organisation som en gång i tiden förberedde sig på att ta över och skapa ett auktoritärt Italien. Berlusconi var medlem av P 2.

I motsats till den europeiska kapitalismen har den europeiska högern varit förstående lojal mot Berlusconi. Carl Bildt har hyllat hans ledarskap. Denna lojalitet borde ha nått sin gräns nu när den italienske partivännen helt enkelt obstruerar ett demokratiskt valresultat och pekar ut sin efterträdare som hotfull valfuskare.

Kan Berlusconis parti förbli medlem av EPP? Han ställer större frågor på spel än Jörg Haider, en gång folkpartiets allierade. Haider sparkades ut ur den liberala gemenskapen.

Fredrik Reinfeldt yttrar ytterst sällan en enda tanke om europeisk politik. Jag har aldrig hört honom kommentera Berlusconis person eller politik. Däremot har moderaterna tagit över ett av Forza Italias gamla slagord: ”Vi är det nya arbetarpartiet”.

Hur närmar sig Reinfeldt den europeiska frågan: Vill han fortsätta samarbetet med Berlusconi? Det behöver inte vara självklart. Europahögern rymmer ett annat italienskt parti, Udeur. Fast det partiet ingår i Romano Prodis segrande allians.

I går kom nya skrämmande siffror om Berlusconi-regeringens vanskötsel av ekonomin. Valutafonden presenterade dem och krävde samtidigt en drastisk nyorientering av den ekonomiska politiken. I detta för Italien och därmed också EU ytterst allvarliga läge, kräver Berlusconi ett slags totalkamp mot den nya regeringen. En spänningens strategi, så förfärande välkänd i Italiens nutidshistoria.

Tänker Reinfeldt tala med sin italienske partivän och, i så fall, vilka råd är han beredd att ge?

Olle Svenning

Följ ämnen i artikeln