Sarajevo blues för Radovan Karadzic

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-11-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I ett litet antikvariat nära de muslimskt dominerade delarna av Sarajevo hittade jag Semezdin Mehmedinovics lilla skissartade bok ”Sarajevo blues”. Mehmedinovic, som också är filmare, berättar om Radovan Karadzic, barnboksförfattare och psykiater innan han blev uppviglande nationalist och massmördare.

Hans poesi för barn är utmärkt, medger Mehmedinovic, fast hans son skriker när han hör den läsas. Mehmedinovic gör ett litet experiment. Han slår upp namnet Karadzic i Sarajevos telefonkatalog. 1991–92 hittar han tjugo med det namnet: tio muslimer, nio serber och en kroat.

Kanske blev de elva icke-serberna utrensade eller mördade under Sarajevos oändliga belägring. De kan ha sprängts ihjäl vid bombattentatet på marknadsplatsen. Möjligen gav psykiatern och poeten Karadzik ordern som utlöste bombattacken. Ingen vet säkert, han är fortfarande inte gripen och ställd inför krigsförbrytardomstolen i Haag.

Karadzic skyddas av maffiaorganisationen Preventiva. Bortåt sextio livvakter omger honom. Organisationen är tungt beväpnad och försedd med pansarvagnar. Det kostar cirka två miljoner i månaden att hålla vakt över mannen som iscensatte de mordiska etniska utrensningarna.

Den franska tidskriften Le Nouvel Observateur berättar att detta maffiasystem finansieras dels via den bosnisk-serbiska delrepublikens budget, dels med hjälp av bidrag från de statliga bolagen. Enligt klassiska maffiametoder tvingas också ägare av småföretag, restauranger och barer att betala tio procent i ”Radovan-skatt”.

I dagarna är det tio år sedan fred proklamerades i Bosnien. Det skedde i Dayton. Den amerikanske förhandlaren Richard Holbrooke dikterade avtalet. Kriget tog slut, folkfördrivning och utrensning upphörde. Radovan Karadzic och Ratko Mladic, idégivare till och verkställare av den etniska rensningen och massmorden, bland annat i Srbrenica, greps aldrig.

Uppgifter säger att Mladic nyligen flytt till Ryssland.

Karadzic har ständigt kunnat manipulera omgivningen, troligen med hjälp av spioner, infiltratörer och ibland av franska officerare i FN-styrkorna.

Han har stundtals velat förhandla om villkoren för att överlämna sig till domstolen i Haag. Ibland har han sökt skydd i olika kloster, ofta förklädd till munk.

Häromdagen förklarade EU att Bosnien-Hercegovina kan börja pröva förutsättningarna för medlemskap i unionen. EU har stora politisk-moraliska skulder att betala av till det fattiga, sönderbombade landet på Balkan. Under en Washingtonkonferens i går antydde Bosnien-Hercegovinas svaga och delvis korrupta ledarskap att de vill befria sig den motbjudande etniska uppdelning som styr regeringsarbetet.

För att Bosnien ska kunna bli europeiskt måste Karadzic gripas. Till och med Republika Srpskas stöder numera denna självklarhet.

Kanske är det för sent. Karadzic sågs senast i Montenegro. Han steg på ett fartyg, sannolikt på väg mot Ryssland.

Olle Svenning

Följ ämnen i artikeln