Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Fördomsfull minister borde ner i grottan

Uppdaterad 2013-10-09 | Publicerad 2013-10-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så Maria Arnholm tycker att konst är ett ämne för uttråkade ... överklassdamer?

Som biträdande utbildningsminister vill Maria Arnholm förändra studiestödet och hon tar sig själv som exempel.

– Om jag får lust att läsa konsthistoria då ska jag inte ha tillgång till studiestödssystemet. Det är viktigt att dra en gräns. Vi ska inte överbelöna dem som studerar enbart för sitt intresses skull.

Nu finns det inget ämne som heter konsthistoria, sedan över 40 år tillbaka heter det konstvetenskap. Men Maria Arnholms fördomsfulla poäng går ändå fram. Konst är något som egentligen inte behövs, som inte ska ersättas, något för äldre välsituerade kvinnor.

Som Antikrundan fast för finare salonger.

Maria Arnholm borde åka till Schweiz och göra upp med en och annan fördom. Strax utanför Genève ligger det europeiska forskningsinstitutet Cerns grotta och där är man så långt ifrån en överklassalong man kan komma.

I grottan står den gigantiska accelerator som hjälpte forskarna att återskapa big bang och hitta Higgs partikel för något år sedan. Partikeln förklarar universums uppkomst, det vill säga hur massa kan bildas.

Engelsmannen Peter Higgs skapade teorin redan på 60-talet och i början tyckte hans kolleger att han var galen. På senare år har dock vetenskapsmän från hela världen lagt ner mycket energi på att kunna bevisa teorin om Higgs partikel. I Cern knäckte man koden. Peter Higgs var närvarande och i morgon är han en av favoritkandidaterna till nobelpriset i fysik.

Cern är världens största laboratorium inom partikelfysik. Det är ett kreativt institut, det var här World Wide Web skapades när forskarna behövde kunna skicka tunga tekniska dokument till varandra. Cern är också ett konstnärligt centrum för verksamheten befinner sig alltid i gränslandet mellan vetenskap och konst. Där man tänjer på allt som är möjligt.

Som konstprofessorn Margaretha Rossholm Lagerlöf skriver i en DN-replik till Maria Arnholm: "Stor konst innehåller sanning, den uppenbarar något."

Konsten är inte bara vår historia, den avslöjar lika mycket vår framtid. Den skapar vår framtid.