Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Svenska löner är inget för EU

Publicerad 2011-03-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Eftersom finanssektorn har orsakat krisen ska vanliga löntagare betala. Det är den underliggande politiska analysen när EU:s finansministrar i tisdags kom överens om ett paket för ekonomisk styrning. (Till skillnad från den europakt som diskuterades i fredags.) Det här är ingen frivillig sak – det gäller även oss. Och Sverige borde vara rasande. Förslaget lägger sig i saker som Bryssel inte har ett dugg med att göra. Som den nationella lönebildningen.

EU försöker applicera fel lösningar på fel problem för att åtgärda en i grunden felaktig diagnos.

Europa går igenom en allvarlig kris, euron har haft ett antal näradöden-upplevelser, finansmarknaderna vittrar blod från svårt skuldsatta länder och EU har hela tiden legat ett steg efter.

I bästa fall.

Nu försöker man prata allvarligt om att ”fatta de svåra besluten”. Problemet är att vad man i verkligheten gör är ”skyr de riktiga problemen”.

Budgetdisciplin är naturligtvis viktigt, men den här krisen är inte en statsfinansiell kris. Förutom i fallet Grekland var det först efter finanskrisen som underskotten sköt i höjden – regeringar tvingades rädda banker och hantera massarbetslöshet. Men både den nya europakten och tisdagens budgetregler handlar bara om underskotten. Trots att underskotten är symptom – inte orsaker. Finanssektorn skapade krisen – hur kan det då vara självklart att det är löntagarna som ska betala?

EU-kommissionen ska enligt förslaget övervaka att lönerna inte ökar för mycket. Det är oacceptabelt. Svenska löner ska varken sättas från Bryssel eller Rosenbad. Regeringen har varit kritisk mot att europakten petar i lönebildningen och det är bra, problemet är att innehållet i de nya budgetreglerna är snarlikt.

När tidningen Kommunalarbetaren frågade Anders Borg om EU-kommissionens planer förklarade han att det är ”rimligt” att löner diskuteras på EU-­nivå.

Nej, Anders Borg, det är det faktiskt inte.

Aftonbladet
Katrine Kielos