Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Katrin är Malmös nya starka kvinna

MALMÖ. Genom märg och ben. Det finns ingenting så kallt som Malmö när vinden ökar och temperaturen kryper under noll. Det är mars ­månad, men på Gustav Adolfs torg tvingas blomsterförsäljaren ­Anders Nord rädda påskliljorna undan snöstormen.

Malmö är bra på det, att över­raska när man tror att allt är lugnt.

Inget kommer långsamt i den här staden, ingenting är lagom. Bron över Öresund, högsta huset i norra Europa, en järnvägstunnel som ­redan är klar medan stockholmarna fortfarande håller på och gräver.

Folk från 140 nationer

I Malmö ligger högskolan i cen­trum och inte på något campus långt utanför stan. Det är provocerande eller i varje fall ganska kaxigt. Men här bor inga medelmåttor, här blandas folk från 140 nationer i en äkta kosmopolitisk stad.

Det avgående kommunalrådet Ilmar Reepalus sista år har visserligen solkats av hans tveksamma inlägg i debatten om antisemitism. Men innan dess la han grunden för en stad som faktiskt kan bli som Barcelona, inte störst men i varje fall coolast. Nu får hans efter­trädare bygga vidare. På lördag kommer arbetarekommunen att välja en ny ordförande och allt ­talar för valberedningens före­slagna Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Kunde gått ner sig i träsket

I dag är hon ansvarig för skola, trygghet och välfärd och det är ­inget litet ansvarsområde i en stad där hälften av skoleleverna har ett ­annat modersmål än svenska. Det har muttrats en del över att en kvinna ska ta över: ”Malmö har ju alltid haft en stark man”. Men även om det är på tiden, finns det också annat som talar för Katrin Stjernfeldt Jammeh.

För Malmö kunde lika gärna ha gått ner sig i träsket. En stad med hög invandring, trångboddhet och ökande sociala klyftor kunde lika gärna ha gett upp. Men det finns en gammal Malmö-anda som Katrin Stjernfeldt Jammeh kan fortsätta att förädla.

Den bygger på att stan ändå är ganska liten, att alla känner varandra och kan samarbeta. Att kommunen, kulturen, företagen, bank­erna och hela civilsamhället därför kan driva gemensamma projekt som är bra för just Malmö. Hittills har samarbetet oftast handlat om enskilda byggprojekt, men nu är det hela det sociala ­Malmö som måste byggas ihop.

Då kan det handla om att ­bygga billiga bostäder eller en skola som är lyhörd för elevernas behov. Det kan också handla om att skapa jobb som faktiskt passar Malmö­borna. Projektet Uppstart Malmö startades av ­Luciano Astudillo och Dan Olofsson och är ett exempel på socialdemokrati och entreprenörskap i skön förening. Projektet sponsrar allt som kan ge jobb och då får ingenting vara heligt – inte ens städjobb eller salladsbarer.

Planerar gemensam metro

En gång var Öresundsbron ett näst intill hopplöst projekt, men i dag planerar Malmö och Köpenhamn en gemensam metro och de båda städerna samordnar sina översiktsplaner. Om några år är förbindelsen mellan Danmark och Tyskland klar och då växer Malmö och Köpenhamn ihop med Hamburg.

En helt ny region håller på att ta form och då kan inte varenda tidningsartikel handla om att Malmö har problem. Malmö har möjligheter också. Det ska bli intressant att se hur Katrin Stjernfeldt Jammeh förvaltar dem.

Följ ämnen i artikeln