Brist på en helhetssyn
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-21
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det känns onekligen som väldigt länge sedan. Ett Washington Mall fyllt av en miljon människor (kallt såg det ut att vara) och Barack Obama som svors in som president. Ett år har gått. Två krig. Arbetslöshet på tio procent. Största budgetunderskottet någonsin. Och i tisdags: republikanen Scott Brown vinner fyllnadsvalet till senaten i Massachusetts. Det mandat som familjen Kennedy har ägt sedan 1952 går till högern och Demokraterna förlorar därmed sin absoluta majoritet i senaten.
Stadigt ras
Barack Obama som inte ville bli en polariserande president har blivit just det. Hans popularitet har rasat stadigt i ett halvår men det är inte det som är den stora utmaningen. Tittar man på tidigare presidenters opinionskurvor ser man att ett snabbt minskande stöd under det första året inte indikerar att man inte blir omvald. Den stora utmaningen är snarast det som även Aftonbladets ledarsida hört från personer vilka sett administrationen på närmre håll – att den är svag. Vilket sägs allt oftare. Även i tryck.
John Heilemann skrev i New York Magazine hur regeringsstrategin på något plan verkar vara: ”Oroa er inte – den stora killen kommer att fixa alltihop i slutändan”. Att maskineriet på alla nivåer känner att det inte behöver ha helt genomarbetade strategier, för om något går fel kan de alltid ”stoppa in Mike Tyson i ringen”. Heileman konstaterar att detta knappast är det ultimata sättet att operera Vita huset på. Han argumenterar för att Obama saknat det som både Clinton och Reagan bar med sig till Washington: en sammanhållen teori om hur ekonomin bör förändras. Inte bara förslag – utan en helhetsanalys.
Kanske är det här ett av skälen till probemen med stimulanspaketet. Pengar man i vilket fall behövde spendera hade på ett sammanhållet sätt kunnat investeras i infrastruktur, utbildning och teknologi. Då hade man skapat något av värde som kunde lägga grund för en ny era av tillväxt i USA. I stället gick 40 procent till skattesänkningar. Dels behöver det redan överkonsumerande USA knappast mer privatkonsumtion. Dels har skattesänkningar mindre effekt på efterfrågan.
Obama måste bli mer FDR
Många kommentatorer tror nu att Obama nu kommer ge upp ambitionen att samla högern bakom sin agenda. Republikanerna har tydligt markerat att de inte är intresserade och Obama kommer behöva bli mer av en partipolitiker – mer som Franklin Delano Roosevelt.
Roosevelt bad ju folk att döma honom utifrån de fiender han gjort sig. Och utifrån den analysen behöver Obama knappast skämmas för att alienera en amerikansk dumhöger som fullständigt villat bort sig.
KK