Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Hatkultur och hot mot våra politiker

Publicerad 2012-12-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Riksdagsledamoten Fredrick Federley.

Man behöver inte vara centerpartist för att gilla Fredrick Federley.

Han är riksdagsledamot och en gång var han vår mest extravaganta politiker. I dag har han bildat familj och lever ett mer tillbakadraget liv, men sannolikt är han fortfarande en förebild för många unga hbtq:are.

Vi behöver fler modiga politiker som Fredrick Federley. Vi behöver tydliga politiker som vågar slåss för viktiga saker som till exempel rätten till sin sexualitet. Utan modiga politiker hade vi inte haft någon gayrörelse, ingen kvinnorörelse och ingen medborgarrättsrörelse. Det är de modiga människorna som driver den demokratiska utvecklingen framåt.

Men så kommer rapporten från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som visar att var tionde politiker numera undviker känsliga frågor. De tystnar därför att de blivit trakasserade och hotade.

Barnen

Nästan var sjätte politiker har utsatts för hot, våld eller trakasserier. Majoriteten av dem som drabbats hade hotats upprepade gånger. Ju mer kända de var, desto vanligare var hoten. Ju fler uppdrag, desto större utsatthet.

De drabbade var oroliga för hot mot deras anhöriga. De var särskilt oroliga för barnen. De utsatta politikerna tystnade, valde andra frågor, undvek känsliga ämnen.

Majoriteten polisanmälde inte ens trakasserierna.

Hotade politiker är inte fega, men de behöver skydd och stöd för att kunna fortsätta på sina uppdrag. Vi behöver alla sorters människor i våra politiska församlingar och det vore förödande om bara de hårdhudade machograbbarna som kan ta en match bli kvar. Vilket samhälle skulle vi få med sådana politiker?

Arga män

Det är givetvis bra att regeringen tog initiativ till BRÅ-undersökningen. Den satte siffror på den hot- och hatkultur som numera förmörkar vårt samhälle. Förövarna är oftast arga män, rättshaverister. De kan ha psykiska problem som Mijailo Mijailovic som mördade utrikesminister Anna Lindh. Med mordet på Olof Palme har Sverige upplevt två ministermord.

1999 mördades också syndikalisten Björn Söderberg av nynazister.

Vi har en historia som borde ha resulterat i mer än en BRÅ-rapport. Demokratiminister Birgitta Ohlsson lovar visserligen ytterligare en rapport om något år, men det räcker verkligen inte.

Hatkultur

Skyddet runt våra politiker måste stärkas. Ingen offentlig person ska behöva vara rädd när hen låser upp sin egen dörr på kvällen.

Den hatkultur som drabbar politiker - och för den delen också journalister - måste stävjas. Regeringen och demokratiministern måste förhålla sig till den aggressivitet som sprider sig via internet.

Fredrick Federley är sannolikt en av våra mest hotade politiker, ändå fortsätter han som riksdagsledamot. Det är allas vår skyldighet att se till så att han kan fortsätta sitt viktiga arbete.