Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Apatin hotar demokratin

De kan avgöra allt Sydafrikas unga skulle kunna avgöra ett val, men de måste vilja göra det. Landets enorma klyftor mellan rika och fattiga, och mellan vita och svarta, är en utmaning för frihetskampen.

Nästa år – förmodligen i maj – går Sydafrika till val. Då har det gått 20 år sen det första fria ­valet, det som gjorde befrielsekämpen Nelson Mandela till landets första svarte president.

På torsdagskvällen gick Mandela bort. Han var en gammal man som dog i ett ungt land.

Ungefär 73 procent av Syd­afrikas 50 miljoner invånare är under 39 år. Enligt landets egen statistikbyrå är 1,5 miljoner sydafrikaner mellan 18 och 19 år.

Born-frees kallar man dem, de unga sydafrikaner som är födda kring 1994 eller därefter.

För dem är det ingen stor sak att det är Nelson Mandelas ansikte som pryder sedlarna som man använder när man köper kläder hos YDE eller snabbmat hos KFC.

Det de vet om apartheid har de bara läst sig till eller fått berättat av äldre släk­tingar.

De vet inget om förtryck och rasåtskillnadspolitik.

Men Sydafrikas unga vet en hel del om utsatthet och fattigdom.

Hälften är fattiga

Trots 20 år av demokrati är den ”långa promenaden mot frihet” långt ifrån över för Syd­afrika. Landet är en av Afrikas starkaste ekonomier, men klyftorna är vidare är nästan någon annanstans.

Halva landets befolkning räknas som fattig och särskilt utsatta är kvinnor och män­niskor som bor på lands­bygden.

Och det går inte att blunda för att hudfärg fortfarande betyder allt. Mer än hälften av landets svarta befolkning – som totalt är cirka 41 miljoner männis­kor – lever i fattigdom. Bland Syd­afrikas 4,5 miljoner vita invånare lever sju av hundra i fattigdom. De vita tjänar sex gånger så mycket som den svarta befolkningen.

Arbetslösheten ligger på 25 procent, men bland unga svarta är nästan varannan person arbetslös.

Ur fattigdomen växer apatin.

ANC måste återfödas

Valmyndigheten i landet rapporterar att runt fyra miljoner förstagångsväljare ännu inte har röstregistrerat sig.

”En av de största utma­ningarna för vår mognande ­demokrati är apatin”, har den sydafrikanske debattören ­Justice Malala sagt.

Det lär drabba både ­Mandelas parti och oppositionen vid ­vårens val.

Alla bedömare spår att ANC kommer att backa vid vårens val. 2009 fick partiet stöd av 65,9 procent av väljarna. Nu talas det om 60 eller kanske till och med 55 procent.

Sydafrikas unga är så många att de ensamma skulle kunna avgöra ett val. För att de ska ­vilja göra det måste Nelson ­Mandelas gamla parti återfödas, göra upp med korruption och krossa ­arvet efter apartheid.

Följ ämnen i artikeln