Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Mona Sahlin kunde ha räddat Gotland

Värnar om miljön En man demonstrerar mot kalkbrytning i Ojnareskogen på Gotland. Som miljöministrar borde Sahlin och Andreas Carlgren ha gjort mer för att skydda skogen som frodar ett rikt djur- och växtliv. OBS! Bilden är ett montage!

19 JUNI 2013. Miljöpolitik

Gör om och gör rätt. Högsta domstolen underkänner besluten om kalkbrytning och skickar tillbaka frågan om Ojnare­skogen.

Nu får mark- och miljödomstolen börja om från början. Den här gången måste det till en sammanhållen miljöprövning.

Någon ordning får det ändå vara när det handlar om en skyddsvärd skog i en så känslig miljö som den på Gotland.

Skulle bli nationalpark

Högsta domstolens beslut innebär att det kommer att dröja ytterligare något år eller två innan vi vet om det verkligen blir någon kalkbrytning i Ojnareskogen. Området ligger inkilat mellan naturreservat och Natura 2000-områden. Där finns havsörn, gotlandssnok och gaffelfibbla, men dessa eviga värden ställdes snabbt mot det mer akuta behovet av jobb. Finska företaget Nordkalk ville bryta minst 60 miljoner ton kalksten där fibblan växte som bäst.

Och så var den gamla vanliga striden i gång. Jobb mot miljö. Antingen eller.

Området var planerat som nationalpark, men lobbyarbetet tog fart. Mona Sahlin var samhällsbyggnads- och miljöminister när hon lade nationalparken i mal­påse. Efter en uppvaktning av gruv- och kalkindustrin kuppade den senare miljöministern Andreas Carlgren bort den stopplag som kunde ha skyddat Ojnare­skogen.

Miljökämpar vill skydda skogen

Till sist köpte Nordkalk en utredning av expertmyndigheten Sveriges geo­logiska utredningar, SGU, och så fick Nordkalk sitt tillstånd.

Förra sommaren var brytningen ett faktum. Skogsmaskinerna stod i Ojnare­skogen. Då gick striden mellan jobb och miljö över till handgripligheter. Miljö­kämpar kedjade fast sig vid maskinerna och polisen klippte loss dem. Demonstranter bars bort medan polis­kedjor försökte skydda skogsarbetarna.

Skogsbolaget drog till sist tillbaka sina maskiner i väntan på domen i Högsta domstolen. Kvar på ön stod granne mot granne. Var det verkligen nödvändigt?

Satsa på turism och jordbruk

Kommande miljöministrar har mycket att lära av Ojnareskogen. Som miljöminister måste man faktiskt ta några ­strider. Omistliga värden går inte att kompromissa bort, det är därför vi har en miljö­lagstiftning. Mona Sahlin och ­Andreas Carlgren borde ha skyddat Ojnare­skogen.

Det är sådant miljö­ministrar är till för.

Sedan skulle de ha lagt all sin kraft på Gotlands andra näringar. Jordbruk och turism växer i en hållbar miljö. Så alla ni som aspirerar på miljöministerposten, njut av omgivningarna när ni kommer till Almedalen i nästa vecka. 

Visst är det en ö väl värd att bevara?

Följ ämnen i artikeln