Pensionschock bara Persson trodde på

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Då var det ingen som trodde att pensionärerna skulle drabbas.

Året var 1994. Socialdemokraterna träffade en överenskommelse med de fyra borgerliga partierna om framtidens pensioner.

Tio år senare var det nya pensionssystemet infört. I Socialdemokraternas jubileumsskrift ”Tio år med s-regering” skrev man stolt: ”Trygghet innebär att man inte ska behöva oroa sig för sin försörjning när man blir äldre. Det handlar om en trygg pension.”

Då trodde man på evig tillväxt. Visst förekom det diskussioner om kristider, om vad som skulle hända om pensionssystemet gick överstyr. Om skulderna skulle överstiga tillgångarna. Partierna kom också överens om en broms som skulle slå till om det blev obalans i systemet.

Nu är krisen här. Nu drabbas pensionärerna. Bromsen slår till och prognosen pekar på att pensionerna minskar med fyra procenten­heter nästa år om ingenting görs. En pensionär som får ut 14?000 kronor skulle då förlora 500 kronor i månaden.

Den samfällda reaktionen har närmast varit – förvåning. Som PRO-basen Curt Persson sa i tv:s morgonsoffa häromdagen:

–?Jag tror inte att någon som byggde systemet trodde att vi skulle komma i en så här besvärlig situation. När vi såg fram mot 2010 sa vi att risken finns att det inte blir någon ökning, men att det skulle bli en minskning av pensionerna har vi överhuvudtaget inte spekulerat i.

Möjligtvis fanns det en olyckskorp som varnade för det nya systemet redan 2005. På en resa i Australien och Nya Zeeland chockade statsminister Göran Persson den församlade pressen när han förtalade det nya pensionssystemet hemma i Sverige:

–?Nu har vi ett system som är knutet till den ekonomiska utvecklingen och demografin, och nu har vi framför oss en period då vi åldras som nation. Skulle vi dessutom få en dålig ekonomisk utveckling påverkar det pensionerna. De här sakerna tror jag är lite dåligt kända.

–?Det kommer inte att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort.

Det tog bara fem år, sedan var krisen här.

Nu har Socialdemokraterna och regeringspartierna kommit överens om att Försäkringskassan ska se över delar av pensionssystemet så att inte börsfallet leder till så stora pensionssänkningar nästa år. Det är klart att pensionärerna måste få kompensation. För dem gäller det att klara hyran och få pengar över till mat för dagen. 

Sedan återstår frågan vad som händer med nästa generation pensionärer. Arbetslivet förändras snabbt just nu när många tvingas gå arbetslösa eller gå mellan olika projektanställningar. Den trygga livsinkomsten som utgör grunden för pensionssystemet är borta och då blir det knappast så robust som de flesta av oss trodde.

Det räcker inte med en akut krishantering för att klara nästa års valrörelse. En noggrann, öppen och fortlöpande övervakning och prövning av systemet kanske kan befria oss från fler pensionschocker.

Följ ämnen i artikeln