Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Senaste larmrapporten hotar vårt fredagsmys

Uppdaterad 2013-12-02 | Publicerad 2013-11-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Chips kan innehålla kaliumfosfater som gör ytan krispig.

Fredagsmys och semifinal i Idol. Någonting att äta och lite gott att dricka. Hur mycket fosfor kommer du att få i dig i kväll?

I dag avslöjar Svenska Dagbladet att halva svenska befolkningen äter så mycket fosfor att de riskerar en för tidig död. Höga halter av fosfor - i form av fosfater - finns i chips, läsk, korv och ... ja, i princip hela din mysmeny.

Fosfor är ett livsviktigt ämne. Livsmedelsverket konstaterar att det behövs för bildning av ben och tänder samt för syrabalans och energiproduktion. Brist på fosfor kan leda till urkalkning av skelettet och till kalciumförluster.

Men vi äter alltså snarare för mycket.

Ökad dödlighet

Det är forskare vid John Hopkins-universitetet i Baltimore och University of Alabama som kartlagt fosforintaget hos nära 10 000 människor. Och de konstaterar en ökad dödlighet hos dem som får i sig mer än 1 400 mg per dygn.

I Sverige är det rekommenderade intaget 600 mg. Trots det ligger medelintaget på 1 242 mg för kvinnor och 1 541 mg för män. Männen ligger över den farliga gränsen och enligt de amerikanska forskarna innebär det att halva svenska befolkningen har en fördubblad risk att dö i förtid.

Högprioriterat

Som vanligt är svenska forskare lite mer försiktiga.

– Jag är försiktigt tveksam, säger toxikolog Nils-Gunnar Ilbäck på Livsmedelsverket till Aftonbladet.  Men i nästa andetag tillägger han att EU ser fosfatfrågan som högprioriterad.

Så vad ska vi tro? Ingen dör väl av några chips en fredagskväll. Vi kan ju välja bort dem under resten av veckan.

Mer anmärkningsvärd är då mängden tillsatta fosfater i färdigmat, frysmat och charkvaror. Den som inte lagar sin mat från grunden vet vad maten innehåller. Fosfaterna blir bara ytterligare en tillsats som framför allt oroar dem som äter mycket färdigmat. De äldre som får maten levererad i plastbyttor, skolbarn som får maten från uppvärmningskök, lunchrestaurangsbesökare.

Hur mycket fosfater åt du till lunch i dag?

Fem år

EU planerar att se över tillsatserna av fosfater, men en sådan översyn blir klar först om fem år. Sverige måste driva på det arbetet. Livsmedelsindustrin kan ta sitt ansvar redan i dag.

Många skulle säkert välja en blek och fosfatfri müsli framför den mer dödliga varianten.

Men läs alltid innehållsförteckningen när du handlar så slipper du sätta fredagschipsen i halsen.