Hellre fildelning än Hollywoodfilm
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-27
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sverige har den högsta it-mognaden i världen. 84 procent av svenskarna använder internet, vi läser nyheterna i mobilen, är ute på Facebook och betalar räkningarna digitalt.
Den senaste rapporten från Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE) visar att Sverige toppar världens rankinglistor över it-användare.
Inte konstigt att Pirate Bay, Skype och Spotify byggdes av svenskar.
I en tid när alla politiker letar efter framtidens tillväxt finns den där rakt framför dem. Hela Sverige är i själva verket en utvecklingsmarknad där nya it-projekt ständigt prövas.
97 procent av svenskarna har tillgång till bredband. 1,5 miljoner statusuppdaterar och kommenterar på nätet varenda dag. Svensken debuterar på nätet vid knappt fyra års ålder, tjejer i tolvårsåldern är fullfjädrade bloggare och 45-åringar går ut på Facebook.
Nytillkomna grupper finns i alla åldersgrupper, men det är 90-talister och 40-talister som ökar mest. Det mesta är möjligt, i dag startar till exempel Nordens första dejtingsajt för gifta…
It och kommunikation står för 14 procent av vår tjänsteexport. Inte mycket för ett land som är världsbäst på nätet. Men i stället för att backa upp den nya tekniken har alliansregeringen gjort allt för att stoppa den. Man har försvarat Hollywood och den gamla amerikanska underhållningsindustrin.
Den som tycker att film bara ska ses på bio.
I själva verket är det högupplösta filmer som tar allt mer av vår brandbredd. Aldrig har det fildelats så mycket som nu. 24 procent av internetanvändarna fildelar trots att regeringen på alla sätt har försökt att stoppa dem med hjälp av EU-lagstiftning och Ipred.
Men det går inte att förbjuda framtiden.
Internet är en miljövänlig distributionsform och Sverige borde utveckla nya betalsystem i stället för att försvara de gamla. Upphovsmännen måste få betalt och det är bara politiker som kan samordna all denna kultur, teknik, industri och ekonomi.
Det är också samhället som måste fånga upp den grupp som fortfarande står utanför internet. 80 procent av de unga och välutbildade är ute på nätet medan siffran för de äldre låginkomsttagarna bara är 17 procent. En helt ny klassklyfta som också måste jämnas ut.