Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Ditt dricksvatten kan vara giftigt

Uppgifterna är skrämmande. Farliga ­kemikalier kan finnas i dricksvattnet

i flera svenska kommuner.

Livsmedelsverket och Kemikalie­inspektionen genomför just nu en stor kartläggning av svenska vattentäkter.

– En tickande miljöbomb, tror Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord och jämför med dioxin­skandalerna.

10–20 gånger för hög gifthalt

Den här gången handlar det om giftiga perfluorerade flamskyddsmedel som förr fanns i bland annat brandskum. De ­används inte längre, men eftersom de ­inte bryts ner finns de kvar i miljön.

Flera kommuner har redan tvingats stänga av sitt dricksvatten. Värst drabbat är kanske Kallinge i Blekinge, där invånarna druckit vatten med höga gifthalter i decennier. Mätningar visar att deras grundvatten innehåller tre gånger det ­tolererbara intaget för vuxna. För spädbarn var gifthalten 10–20 gånger för hög.

Finns på fler ställen

Ronneby kommun har nu stängt av de aktuella vattentäkterna i Kallinge. Flamskyddsmedlet har också hittats i Tullinge, Uppsala, Rosersberg, Arlanda och Sturup.

Den gemensamma nämnaren är att de här orterna ligger nära flygfält där det ­hållits brandövningar med giftigt skum. SVT:s databas Miljöpejl visar att Sverige har 237 brandövningsplatser över hela landet. Många av dem ligger nära grundvattentäkter.

Men flamskyddsmedel har förekommit i fler sammanhang, inom industri, tvätteri och på soptippar.

Måste mäta gifthalterna

Barnen i Kallinge har nu lämnat blodprover. De kommer att ha förhöjda ­halter, konstaterar professor Bo Jönsson på Lunds universitet. Flamskyddsmedlet lagras i kroppen och kan påverka immunförsvaret. Det misstänks ge både leverskador och cancer.

Det är viktigt att kommunerna nu ­mäter gifthalterna i sina vattentäkter och rapporterar in resultaten. I ett land fullt av sjöar måste invånarna utan rädsla kunna dricka sitt vatten.

Följ ämnen i artikeln