Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Sjukare kan inte en reform bli

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sök socialbidrag, lyder socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons uppmaning till dem som stämplats ut från sjukförsäkringen och som en följd av det även mister sitt bostadstillägg.

Det är det senaste beskedet i den förändring av sjukförsäkringssystemet där sjukpenning nekas människor som brutit båda benen, eller måste sondmatas och vårdas dagligen, eller anses för sjuka för att ställas till Arbetsförmedlingens förfogande. Ord som reform framstår som fullständigt irrelevant. Arbetslinjen som ett hån.

Men det är just som en del av den politiskt åtrådda arbetslinjen som alliansens sjukförsäkringsreform genomförts.

Fram har också tonat bilden av ängsliga myndigheter och deras ledningar och handläggare som anpassligt störtat de politiska intentionerna till mötes.

Den rapport som fackförbundet ST presenterat i dagarna och som bygger på en omfattande enkät bland

Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans anställda säger dock något helt annat. Den visar att handläggare på avgörande punkter har erfarenheter som går helt på tvärs mot regeringens föreställningar.

Och de är inte rädda för att säga det.

Reglerna som ska styra de utförsäkrade via Arbetsförmedlingens olika program till nya jobb håller inte.

Där regelverket är inställt på introduktion till arbetsmarknaden pekar behoven hos över 60 procent av de utförsäkrade på mer medicinsk rehabilitering och vård, konstaterade ST:s ordförande Anette Carnhede tillsammans med förbundets utredare Roger Syrén på DN Debatt i måndags. Över tre fjärdedelar av handläggarna är av den uppfattningen. Drygt två tredjedelar tror inte att Arbetsförmedlingen klarar sitt uppdrag att inom angivna tre månader skaffa jobb till eller ge stödåtgärder åt långtidssjukskrivna.

Regeringen har underskattat det fortsatta vårdbehovet. Vilket är logiskt mot bakgrunden av hur samma regering från allra första början överskattat sin reformförmåga.

Det behövs en stark rehabiliteringskedja. Packa ihop reformen och börja om. Men då utan inbillningen att det först och främst finns ett överutnyttjande av trygghetssystemen som måste stävjas. Det är ju ändå bara en myt, som Björn Johnson med sin bok ”Kampen om sjukförsäkringen” så effektivt punkterat.

Kennet Andreasson