Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Dags lagstifta bort vanvård av de gamla

Publicerad 2014-01-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket personal på våra äldreboenden

Vem törs egentligen bli gammal?

I dag kan Aftonbladet berätta att 271 lex Sarah-anmälningar om allvarliga missförhållanden på landets äldreboenden gjordes i fjol. 271 fall av vanvård.

31 personer som skadats allvarligt.

Tio personer som dött.

Gamla människor som lämnar livet i samhällets vård, undernärda, uttorkade eller kvävda i sina egna spyor.

Hur kan vi låta sådant hända? Vad beror det på?

Tjänar pengar på äldre

Enligt Aftonbladets granskning beror dödsfallen och skadorna oftast på säkerhetsbrister och dålig uppsikt.

Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket personal på våra äldreboenden.

I debatten om vård och omsorg om våra äldre har det med all rätt pratats mycket om vem som är bäst skickad att äga äldreboendena.

Det är inte konstigt. Privata bolag i form av riskkapitalbolag har som affärsidé att tjäna pengar på våra äldre. Möjligheten till vinstuttag ur välfärden uppstår ofta genom minskning av personal, hålla tillbaka löner och sänka vårdens kvalitet. Det är anstötligt att skattepengar du och jag betalar för omsorg hamnar på ett skatteparadis genom smart planering.

Men en politik för att få bort vinstintresset ur välfärden löser inte alla problem. Bemanningsfrågan - det vill säga hur mycket personal som vara i tjänst - måste lösas här och nu, oavsett vem som äger äldreboendet.

Många upprördes när Uppdrag granskning 2010 avslöjade att gamla demenssjuka människor lämnades ensamma och inlåsta på ett boende i Piteå.

Socialstyrelsen skickade sina inspektörer som oanmält besökte 94 äldreboenden runt om i landet. Hela 64 äldreboenden var underbemannade. Personalen räckte inte till när de skulle springa mellan flera våningar och ibland även åka ut och hjälpa hemtjänsten.

Vem tar hand om oss?

När Kommunalarbetaren gjorde en granskning i fjol så hade bara 34 procent av de kritiserade höjt sin grundbemanning under nätterna.

I början av den här mandatperioden röstade riksdagen igenom ett initiativ om att socialtjänstelagen skulle kompletterar med riktlinjer för personalbemanningen i demensvården.

De borgerliga partierna röstade nej, men 2012 lyckades riksdagen ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram regler för minibemanning.

Reglerna har ännu inte införts och kommer tidigast bli verklighet i januari 2015.

Det är för dåligt.

Aftonbladets granskning visar att det uppenbart behövs fler anställda som kan ta hand om våra pappor, mammor, systrar, bröder och oss när vi blir gamla.

Daniel Swedin

Följ ämnen i artikeln