Det kommer fler stormar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vart tog klimatvärmen vägen?

Minusgrader och snöstorm i södra Sverige, det var väl inte så vi tänkte oss uppvärmningen i november?

Ostkusten drabbas dessutom av snökanoner, kraftiga snöstormar som skapas när den kalla luften från norr drar in över det relativt varma havet... men vänta nu... havet är alltså fortfarande varmt. Ja, när klimatet blir varmare blir det mindre is i Östersjön, vattnet kan stiga och frysa till snö precis som i skidbackens snökanon.

Glöm drömmen om ljumma sommarnätter. Klimatförändringen kommer sannolikt att skapa mer oväder. Fler stormar och mer nederbörd.

Men skogen växer bättre, skriver före detta vd:n i Sandvik Per-Olof Eriksson i ett inlägg i Dagens Industri. Han tycker att en grad varmare inte är något större problem. ”Utvecklingsländer som Kina och Indien måste göra andra prioriteringar”.

Det är möjligt att några stormdygn kan ge bättre skogstillväxt här i Sverige. Frågan är bara till vilket pris? Inställda tåg, inrasade tak eller svåra trafikproblem?

Och frågan är dessutom vilka prioriteringar utvecklingsländerna kommer att göra när ovädren tilltar? Nyligen drog en cyklon fram över Burma och befolkningen i Pakistan lider fortfarande efter den senaste översvämningen. Den här gången var det Indiens och Kinas grannländer som drabbades.

Men det är väl de här motsättningarna som är själva kärnan i de klimatförhandlingar som börjar i mexikanska Cancún på måndag. USA vill precis som Per-Olof Eriksson skörda frukterna av sitt välstånd, medan utvecklingsländerna kräver att få bygga upp sitt.

USA står mot Kina och de kommer sannolikt att stå kvar där även efter mötet i Cancún. Frågan är om världens länder kommer att kunna enas ens vid nästa års klimatmöte i Sydafrika. Missmodet ligger nära till hands, att man som Per-Olof Eriksson ger upp och bara ser sin egen skog.

Men professor Johan Rockström från Stockholm Environment Institute ger honom svar i vändande tidning. Sverige har en exportberoende industri som behöver en fungerande marknad utan översvämningar, ökenspridning och svält.

De fossila utsläppen måste minska framför allt av hänsyn till världens fattiga befolkning. Men också med tanke på dem som just nu fryser längs Sveriges östra kust.

Följ ämnen i artikeln