Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

M tror arbetare bara vill se på Hollywoodfruar

Direktörer däremot arbetar hårt och ska ha bonus

När det kommer till ekonomin har vi aldrig suttit i samma båt. En ny rapport från Skatteverket har gått igenom pandemins effekter på inkomsterna. Förändringen av de allra flestas arbeten är rätt välkända: distansarbete för tjänstemännen, en krigstillståndsliknande ansträngning för sjukvårdspersonalen och högre arbetslöshet för tjänstesektorn.

Men för de 500 med högst inkomster såg pandemin väldigt annorlunda ut. Gruppen, som enligt rapporten har en genomsnittlig inkomst på en miljon kronor per månad, har nämligen fått ett rejält bonustillskott. Det handlar om mångmiljonbelopp i höjda bonusar.

”Tappade hakan när jag såg siffrorna”

Nationalekonomen bakom rapporten säger själv att han tappade hakan när han såg siffrorna. Det är inte så konstigt. Det handlar om livsförändrande summor för nästan vem som helst. Dessutom i en tid då många får utstå extra stora ansträngningar. Bonusarna ska vara till för att motivera företagsledarna att jobba extra hårt. Och hårt har de tydligen arbetat under pandemin, hårdare än den samlade välfärdens personalstyrka.

Ultrarika verkar vara enkla människor. Placeras en sedelbunt framför dem gör de tydligen omänskliga ansträngningar för att få stoppa den i sina redan överfulla fickor. Men när det kommer till alla andra är piskan den enda motivationen. Varje gång förslag om att laga vanliga löntagares försäkringssystem kommer på tal blir det ett otroligt liv.

Det brukar inte spela någon roll om det handlar om en höjning av a-kassans tak eller en lagad sjukförsäkring. Då låter det som att slappheten väntar runt hörnet och att sjuksköterskorna plötsligt skulle föredra att se svenska hollywoodfruar mer än att jobba övertid under en global pandemi.

En rejäl förtidspension för ett års arbete

Om nu den här människosynen skulle gå ihop kan vi förvänta oss dåliga resultat av våra näringslivstoppar under nästkommande år. VDn på Ericssons bonus på 41 miljoner skulle ju räcka till en rejäl förtidspension för nästan vem som helst. I verkligheten lär vi se ett nytt bonusregn även nästa mars månad.

När krisen slog till genomdrevs stora räddningspaket för att låta ekonomin övervintra de kommande tuffa åren. De delar som riktades till vanliga löntagare, som permitteringssystemet, räddade mångas jobb. Samtidigt användes miljardbelopp för att rädda de stora bolagen. Det är pengar som räddade ekonomin men offrade jämlikheten.

Dags att säkra alla andras bonusar

När pandemin är över står vi inför större klyftor. Många av oss ser fram emot en mer normal period efter många månader av isolering och distans. Men vi får inte glömma att det var vanliga löntagare som förde oss ur krisen. Förhoppningsvis behöver inte svenskarna vänta alltför länge på sin stora bonus för den ansträngningen.

Följ ämnen i artikeln