Sjukast går inte först i högerns Sverige
Sjukvårdsgräddfilen finns för att C och L vill ha det så
Svensk vård ska styras efter behov. Det är den absolut mest grundläggande principen för hälso- och sjukvården och ska garantera att den som har störst behov av vård, alltså den som är akutast sjuk och riskerar sin hälsa mest, ska stå högst upp på varje läkares prioriteringslista. Ingen i behov av vård ska vägras vård, men vissa behöver kanske vänta lite längre.
Det har visat sig att den här principen har slutat gälla i praktiken. Marknaden av privata sjukvårdsförsäkringar har exploderat.
I åratal har företagen påstått att det inte innebär att den som betalat extra får vård före någon med större behov, men både granskningar i DN och av myndigheten Vårdanalys har klart och tydligt visat att det rent ut sagt har varit lögn. Privata vårdgivare har vikt platser särskilt för försäkrade patienter. Kön har gått snabbare.
Bytt strategi
Det har fått sjukförsäkringsivrarna att byta strategi. I stället för att påstå att medicinska – inte ekonomiska – skäl styr köerna påstår debattörer nu att om fler betalar för privata sjukvårdsförsäkringar så minskar köerna för alla. Det uppstår ju två köer! En som går fortare, men de står ju i alla fall inte kvar i den gamla kön, så den går lite snabbare den också.
I den gamla kön står inte bara patienter som inte har råd att betala hundratals kronor i månaden för en privat försäkring. Där står också alla de som skulle kunna ha råd, men som portas från försäkringarna eftersom de redan är sjuka. Försäkringsbranschen är nämligen business. Pengar ska tjänas i första hand, vård ges i andra. Vill du teckna en cancervårdsförsäkring hos företaget Alivia får du bara göra det om du inte haft cancer tidigare, för då ökar risken att du faktiskt blir sjuk på riktigt och då förlorar Alivia pengar.
Fantasiargument
Det är sant att köerna till svensk hälso- och sjukvård är alldeles för långa idag. Men att köerna skulle kortas av att vissa kan köpa sig före i den kön faller på sin egen orimlighet. Problemet är nämligen sjukvårdens bristande resurser. Det finns för lite personal med rätt specialistutbildning. Flyttar läkare eller sjuksköterskor från en allmän vårdcentral till försäkringspatienter blir väntetiden längre för alla som står kvar. Ingen går på försäkringslobbyisternas fantasiargument. Utom möjligen de forna allianspartierna.
I dagarna tillsatte Lena Hallengren en särskild utredare för att få stopp på gräddfilen. Exakt vad utredaren ska lyckas åstadkomma är oklart. Tidigare försök har nämligen fallit platt i riksdagen. Centern, Liberalerna och Moderaterna hejar snarare på det växande försäkringssystemet. Bäst för alla vore om de bara kunde vara ärliga med sina skäl. Vissa ska helt enkelt få ha det bättre än andra, även i fråga om hälsa och liv.