Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Miljöpartister borde bråka som Federley

Fredrick Federley, centerpartistisk EU-parlamentariker

Fredrick Federley tog i alla fall fighten.

Det har gått några år sedan han stod i riksdagen och grät. Då hade han just förlorat striden om FRA. Hans eget Centerparti gick emot honom och röstade med Alliansen för avlyssning av alla medborgare.

Den gången fick han ge sig.

I dag sitter Fredrick Federley i EU-parlamentet. Han är fortfarande centerpartist och i svallvågorna efter terrorattentaten i Paris ger han några goda råd till miljöpartisterna. Det är inte lätt att sitta i en regering som styrs av avlyssningsmaffian. Inte om man vill värna integriteten. Miljöpartiet befinner sig just där Centern stod för snart sju år sedan.

Eko från förr

Då restes krav på avlyssning och kontroll i efterdyningarna av 11 september 2001.

Nu reses liknande krav efter händelserna i Paris 7-8 januari i år.

I söndags möttes ministrar från EU och USA i Paris. I ett uttalande från mötet betonades nationernas beslutsamhet att gemensamt bekämpa terrorism. Som ett eko från förr kom kraven på total kontroll av medborgarna.

Socialdemokratiske inrikesministern Anders Ygeman fanns bland de ministrar som menade att det är absolut nödvändigt att internetleverantörerna samarbetar med regeringarna för att ta bort material som uppviglar till "hat och terror". Bolagen skulle alltså få i uppdrag att radera rena känsloyttringar från internet. Någon slags generalcensur.

Slätar över

Miljöpartisten Anders Schröder slätar över ministeruttalandet och menar att snarast ska ses som en "solidaritetshandling för mänskliga rättigheter och det franska folket". Självklart ska Sverige visa solidaritet med en drabbad nation, men det går att vara mot både terror och censur.

Fredrick Federley menar att den nuvarande regeringen inte verkar ha "minsta dubier utan utnyttjar nu människors rädsla efter terrorattackerna i Paris för att skruva åt tumskruvarna flera varv". Han har rätt och här har Miljöpartiet en viktig uppgift att fylla.

Anders Ygeman vill till exempel kartlägga EU-medborgares resemönster. PNR - passenger name record - kallas systemet i EU och det innebär att information om medborgarnas resplaner, flygturer, hotell och medresenärer registreras. Det handlar alltså inte om misstänkta personers resor, utan om alla medborgares resor.

Förslaget röstades ner av EU-parlamentet för snart två år sedan, men nu ligger det uppenbarligen på bordet igen.

Farliga samhällen

Terrorn måste självklart bekämpas, misstänka personer ska granskas, domstol ska ingripa när spaning, buggning och övervakning är nödvändig. Men vi ska inte bygga ett samhälle där den allmänna rädslan för registrering, kontroll och censur tystar medborgarna. Rädda samhällen blir farliga samhällen.

Miljöpartisterna värnar integriteten, menar Anders Schröder. Bra. Då borde ni bråka minst lika mycket som Fredrick Federley. Terrorn ska bekämpas, men den öppna demokratin måste också försvaras.

Följ ämnen i artikeln