Andnor säger NEJ – hur schyst är det?
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-05
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Antiministern blir socialminister. Berit Andnor, den nya chefen för socialdepartementet, har under det senaste året gjort sig känd för en enda sak. Hon vill INTE, absolut INTE, lagstifta om en individualiserad föräldraförsäkring (hälften åt mamman, hälften åt pappan, ingen möjlighet att överlåta månader på varandra).
Andnors argument speglar en konservativ, snarast uppgiven, syn på mannen och familjen. Om samhället tvingade mamman och pappan att dela på föräldraledigheten skulle det innebära att barn fick mindre tid hemma, eftersom papporna hellre skulle jobba, menar Andnor. Hur schyst är det mot männen?
Och hur schyst är Andnor mot kvinnorna mellan 25 och 35? Vi som befinner oss i den snåriga situationen att bara möjligheten att vi skulle bli gravida ger oss lägre lön och sämre karriärmöjligheter än våra manliga kollegor.
Arbetsgivarna räknar helt kallt med att det blir vi som stannar hemma längst med barnen, tar det största ansvaret för hushållsarbetet, om vi bestämmer oss för att bilda familj.
Föräldraledigheten är ett av de tydligaste exemplen på hur könsorättvisor i hemmet och på jobbet lägger grunden för varandra. Eftersom mannen oftast har högre lön än kvinnan blir det hon som stannar hemma längre med barnen. Eftersom kvinnan oftast stannar hemma längre med barnen får mannen högre lön. När kvinnan tar störst ansvar för barnen blir det hon som tar störst ansvar för hushållsarbetet.
Det är en mekanism som låser fast unga kvinnor och män i förlegade könsroller, men en mekanism som kan brytas. Om den politiska viljan finns.
Opinionen för en individuell föräldraförsäkring växer sig allt starkare – inte minst inom socialdemokratin. Inför ”tillväxtkongressen” i april krävde LO, S-kvinnor, SSU och det socialdemokratiska studentförbundet fler pappamånader eller en helt individualiserad föräldraförsäkring. Resultatet blev att vänta och se: den förre SSU-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson ska utreda framtidens föräldraförsäkring.
Den radikala familjepolitiken, som utgår från att jämställdhet är det bästa för både barn och familjer, är en av socialdemokratins historiska stoltheter. Den väl utbyggda barnomsorgen och den generösa föräldraförsäkringen väcker internationell beundran. Genom aktiv familjepolitik har Sverige lyckats få män och kvinnor att erövra varandras traditionella arenor: familjelivet och arbetslivet.
Det borde vara självklart för socialdemokraterna att nu ta nästa steg: att låta föräldraförsäkringen, liksom alla andra socialförsäkringar, utgå från individen och inte från familjen.
Det handlar inte om att ”förbjuda” något, som Andnor hävdar. Det handlar om att ge förutsättningar för alla – kvinnor som män – att ta ansvar för sina barn.
Men Berit Andnor säger NEJ. Vi har alltså en ny socialdemokratisk socialminister som inte vill använda politiska verktyg för att bryta en av de största könsorättvisorna.
Det är synd för barnen, männen och kvinnorna. Och förödande för socialdemokratins radikala ådra.