Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Statsministerns farliga signaler

KONSEKVENSER Om medeltemperaturen ökar med fyra grader i världen kommer många människor drabbas av översvämningar och torka. Detta är världens ledare medvetna om men ingen vill ta ansvar för det.

27 OKTOBER 2014. Klimatet

Så är det dags för nästa skräckrapport. I dag samlas världens klimatforskare i Köpenhamn och lagom till halloween kommer deras femte rapport.

Den kommer att fresta på.

Tidpunkten är synnerligen väl vald, klimatrapporter brukar vara ruggig läsning. Allt talar för att den femte versionen blir lika läskig som de tidigare. Den här kommer dessutom att ligga till grund för det avgörande klimatmötet i Paris om ett år.

Det är då världens ledare måste komma överens om att minska uppvärmningen. Om de låter medeltemperaturen stiga mer än fyra grader kommer hundra miljoner människor att drabbas av översvämningar och torka. Allt fler oväder kommer också att drabba vår kallare del av världen.

Det blir skrämmande visioner, men till skillnad från vanliga skräckhistorier tar de här ­inte slut. Världens ledare vet att isarna i Arktis redan smälter, de vet att det är bråttom, men vill helst att någon annan ska göra uppoffringarna. Klimatet kräver att människor ger upp en del av sin bekvämlighet och ingen statschef vill egentligen föreslå något sådant.

Polen gick emot

Det är därför det blev ett sådant bråk på EU:s toppmöte och i EU-nämnden härom veckan.

I EU var det framför allt ­Polen som vägrade att ge upp sin osande kolindustri. Övriga EU-ledare tvingades därmed acceptera ett sämre klimatbeslut för att få med Polen i överenskommelsen.

Detta visste Stefan Löfven ­redan i förväg och det var därför han körde med dubbla budskap i EU-nämnden. Han hade visserligen ett högre klimatmål, men ville ändå ha mandat för en mer polsk överenskommelse. Bättre ett dåligt beslut än inget alls.

Måste ha en bättre plan

Det var säkert praktiskt, men det är farliga signaler vår statsminister sänder ut när han sitter och velar om klimatmålet i tv. Om Sverige ska vara det ­goda föredömet måste budskapet framöver vara kristallklart. Vi ska motivera andra länder, inte gå med på vad som helst.

Ingen förväntar sig att Stefan Löfven ska vinna alla internationella förhandlingar, men han måste försöka. Han måste också tydligt och konsekvent leda den svenska klimatomställningen. Statsministern har en vecka på sig att slipa på bud­skapet.

När han kommenterar klimat­rapporten på söndag bör det sitta där.

Följ ämnen i artikeln