Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Nu måste pappa också ta ansvar

omprioritera Kvinnor med två barn löper större risk att bli sjukskrivna. Enligt svenska kvinnor är anledningen att de tar ett större ansvar hemma än mannen – som ofta prioriterar jobb framför sin familj.

6 NOVEMBER 2013. Föräldraförsäkringen

Är du kvinna och blev tvåbarnsmamma? Ja, i sådana fall löper du stor risk att bli sjukskriven. Om du lever med barnens pappa och har en lön och en yrkesnivå som liknar hans är du dessutom särskilt utsatt.

Det kan Försäkringskassan visa i en ny analys som man gjort på uppdrag av regeringen.

Försäkringskassan har följt alla nyblivna föräldrar från år 2005 till 2008 för att se vilka kvinnor som löper störst risk att sjukskriva sig längre än 14 dagar.

Bär den tyngsta bördan

Det visar sig att kvinnor som är ute i arbetslivet lika mycket som sina män och har fått fler än ett barn har ökad risk för att bli sjukskrivna. Sannolikheten att bli sjukskriven är i och för sig högre för kvinnor än män redan två år före första graviditeten. Men två år efter det att andra barnet kommit är sannolikheten för sjukskrivning mer än dubbelt så hög för kvinnor som för män.

Vad beror det på?

Förutom sitt lönearbete bär kvinnor också den tyngsta arbetsbördan i det egna hemmet.

Psykisk ohälsa

Statistik från OECD visar att kvinnors sjukskrivningar och psykiska ohälsa har ökat de senaste åren. Den främsta anledningen, enligt svenska kvinnor, är att de tar större ansvar hemma. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar har gjort.

Hela 60 procent av kvinnorna anser att ojämlikhet i hemmet är den största anledningen till att kvinnor sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa.

Det finns en växelverkan mellan ett ojämlikt arbetsliv och en ojämlik vardag. Vi lever med könsroller som får män att prioritera arbetet framför familjen. Vi lever med ett arbetsliv som betalar kvinnor sämre för deras arbete, som i sin tur gör att ännu större ansvar för hemmet faller på kvinnan.

Ett första steg på vägen

Det är en cirkel, och som med alla cirklar kan vi diskutera i evighet om var den börjar. Men det viktiga är att bryta mönstret.

Och ett verktyg för det är förstås jämställdhets- och familjepolitiken. Men trots reformer, lagstiftning, utredningar, avtalsrörelser och ombudsmän står fortfarande jämställdheten och stampar.

I arbetslivet får kvinnor stå tillbaka. De får de lägsta lönerna, de sämsta arbets­tiderna, de sämsta karriärmöjligheterna. Och de blir sjukare, alltså.

En individualiserad föräldraförsäkring – där pappan får ta lika stort ansvar som mamman för jobbet där hemma – rättar inte till allt det där. Men det är ett bra första steg på vägen.

Följ ämnen i artikeln