Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Skyttedals folklighet faller platt mot Hoojas

Följ ämnen

Unga köper inte snus-populismen

Älgen är ett återkommande tema hos Hooja.

Folklistan”, ”svenska folket” och ”politik för vanligt folk”.

Det återkommande snacket om folk från politikerna i valrörelsen är inte bara tröttsamt, det är symptomatiskt. De svenska EU-kandidaterna gör nu sitt yttersta för att kamouflera sig till “gemene svensk”.

Tyvärr har många partier fått det här med folklighet om bakfoten.

Låt mig förklara.

I år livesänder SVT ännu en gång slowtv-succén: Den stora älgvandringen. Hooja och DJ Mårdhund gjorde även en livesändning i samband med vandringen där de fick kommentera vad de såg.

Medan chatten fylldes med kreativa älg-rim från fansen, pratade grabbarna i pälsmössorna med en älgexpert och filosoferade om naturen. Skogsmullemys deluxe.

Artisterna konstaterade hur trevligt det var att bara luta sig tillbaka och titta på älgarna, och hur allt hade nog varit lite bättre om vi bara låtit naturen vara lite mer.

Inte helt olikt vad Sveriges samlade klimat- och miljörörelse säger. Och det är just denna del av folkligheten flera partier har missat.

Det är tydligt att EU-kandidaterna nu försöker snärja yngre väljare, personer som ingår i Hoojas fanbase, genom att prata om EPA-traktorer och snus.

Men de har bara lyssnat med ett halvt öra, då Sverigedemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och även Folklistan har en skogspolitik som går stick i stäv med den Hooja drömmer om.

Ovanstående partier lever nämligen i villfarelsen att den rådande svenska skogspolitiken är hållbar. Vissa av dem verkar till och med tro att en skog är planterade träd på rad.

Fastän att alla som varit i en trollskog med en mångfald av träd, djur och arter vet att en sådan plats aldrig kan jämföras med ett homogent trädplantage.

Trollskogarna är dessutom avgörande för Sveriges framtid.

Sverige har nämligen förbundit sig att skydda en tredjedel av vår skog till 2030 för att skydda den biologiska mångfalden. Därtill behöver vi uppnå Parisavtalets mål och minska koldioxidutsläppen. Idag är bara några få procent av skogen skyddad.

För att slå två flugor i en smäll och inte bara minska utsläppen, utan även skydda djur och natur är ett utökat och förstärkt skydd av svensk skog avgörande.

Att skydda mer skog innebär inte heller att skogsbruket läggs ner, bara att det blir mer hållbart. Det finns exempelvis förslag från Miljöpartiet om att dagens skogsägare borde få mer ersättning för att skydda sin skog istället för att hugga ner den.

Det verkar inte bara gå hem i Hoojas fjällstuga, utan även hos stora delar av svenska folket, som har klimat- och miljöfrågan som en av sina huvudfrågor i valet.

Om personer som Jan Emanuel, Ebba Busch och Dick Erixon vill vara folkliga – på riktigt – borde de tänka om i skogspolitiken.