Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Ingen täckning utanför tullarna

It-minister Anna-Karin Hatt (C) borde känna ett särskilt ansvar för landsbygden.

Det finns svenskar som inte ens kan ringa larmnumret 112.

Trots att det är lag på att alla ska ha telefon finns det många som saknar täckning.

Telefonoperatörerna känner till det, men de struntar helt enkelt i de sista glesbygdsborna. För operatörerna är det mer lönsamt att i stället satsa på ­supersnabba uppkopplingar i stor­städerna. 

Det undersökande radioprogrammet ”Kaliber” gjorde i helgen ett reportage om svensk telefoni. Det handlade om hur det privatiserade Sverige nu också kommit att handla om liv och död. Det finns de som snabbt kan få en ambulans och så finns det de som inte ens kan ringa larmcentralen.

20 procent har problem

Civilingenjören Jan-Åke Olofsson jobbade i över trettio år på Telia. I dag finns han på institutionen för tillämpad fysik och elektronik på Umeå univer­sitet och hans bedömning är att kanske 20 procent av hushållen har problem med nätet. Problemen ökar dessutom

i takt med att den fasta telefonin byts ut mot mobila lösningar.

Hittills har elva tusen kunder förlorat sina fasta abonnemang. Ytterligare ­fyrtio tusen kommer att bli trådlösa ­inom tre år. Tidigare fungerade det gamla NMT-nätet hyfsat även på den svenska landsbygden, men även det ­lades ner för ett par år sedan.

Tystar ner delar av Sverige

Nedrustningen får pågå utan att Post- och telestyrelsen ställer några särskilda krav. Där är man dessutom bakbunden av långa kontraktstider, och under ­tiden tillåts de olika teleoperatörerna tysta ner delar av Sverige.

Den centerpartistiska it-ministern Anna-Karin Hatt borde känna ett ­särskilt ansvar för landsbygden. Men hittills har hon varit kallsinnig till en lagstiftning som ger alla rätt till en fungerande telefon. 

Följ ämnen i artikeln