Kyrkan i hoppfull Palestinakampanj

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-04-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Jag skriver till er som kyrkostyrelsens ordförande. Det gäller konflikten mellan Israel och palestinierna.”

Så inleds ett brev som i fredags gick ut till alla kyrkoherdar inom Svenska kyrkan. Den som skriver är ärkebiskop K G Hammar. Kyrkan drar i gång HOPP-kampanjen, som står för ”Häv Ockupationen av Palestina”. Initiativet kommer från det ekumeniska Palestinanätverket som i sin tur svarat på Kyrkornas världsråds uppmaning att kämpa för en rättvis fred i Mellanöstern.

”Kampanjen vilar på övertygelsen att en varaktig fred inte är möjlig att uppnå med våld – varken genom ockupation och tvång eller genom bombattentat och självmordsattacker”, skriver Hammar vidare. Det är enbart genom att den israeliska ockupationen avslutas som en långsiktig fred för palestinier och israeler kan uppnås, slår ärkebiskopen fast.

I maj är det tänkt att alla kyrkor och föreningar som ingår i det ekumeniska Palestina-nätverket ska bedriva en landsomfattande kampanj med studiecirklar, gudstjänster, insamlingar och opinionsbildning. Slut på ockupationen, stöd till ickevåldsarbetet samt verka för att EU:s frihandelsavtal med Israel inte blir ett stöd till de illegala israeliska bosättningarna lyder huvudbudskapet.

”Vi vill uppmana Sveriges regering och riksdag att se till att produkter från de israeliska bosättningarna på ockuperat område inte når Sverige och EU. Samtidigt uppmanas Sveriges konsumenter att inte köpa bosättarprodukter från de ockuperade områdena”, står det i kampanjens folder.

Kyrkorna vill också verka för en internationell närvaro i området. Genom det så kallade följeslagarprogrammet (Ecumenical accompaniment programme in Palestine and Israel) vill man försöka dämpa våldet och se till att folkrätt och mänskliga rättigheter inte kränks i vardagen. Dessa ögonvittnen blir värdefulla budbärare till en omvärld som tyvärr ofta bara ser våldets logik via medierna och inte den dagliga förnedring av palestinier som pågår.

– Jag trodde först inte mina ögon när jag såg hur de israeliska bosättarna kastade sten mot palestinska flickor på väg till skolan i Hebron. Det är så förnedrande. Det går knappt att beskriva, säger Marianne Kronberg som sedan en månad tillbaka befinner sig i Jerusalem och tidigare har varit följeslagare i Hebron under två månader.

Marianne Kronberg är moderat kyrkopolitiker och sitter i kyrkorådet i Sofia församling i Stockholm. Hon är dessutom ledamot av kyrkostyrelsen. Tidigare har hon varit chefredaktör för både Läkartidningen och SAF-tidningen.

– Som kristen har jag alltid haft ett intresse för Israel. När möjligheten uppstod att få åka till området som följeslagare kunde jag inte motstå chansen. Jag har så mycket att berätta. Tyvärr tycks bara våldet öka, säger hon på telefon från Jerusalem.

Kyrkornas genomtänkta Mellanösternarbete är värt beröm. Tänk om arbetarrörelsen kunde dra i gång något liknande? Och de andra partierna? Ja, tänk om vi äntligen kunde få en bred, folklig kampanj för en rättvis fred, likt den mot apartheidsystemets Sydafrika en gång i tiden!

Då kunde kanske förtvivlan vändas till hopp i ett just nu mörkt Mellanöstern.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln